China wil hacken Duitse computers tegengaan
Nieuws

Achtergrond - 27 augustus 2007

(27 augustus 2007) De Duitse bondskanselier Merkel sprak tijdens haar bezoek aan China vandaag met premier Wen Jiabao over productpiraterij en klimaatbescherming. Maar het belangrijkste thema betrof onverwacht de Chinese hacker-aanvallen op Duitse computers.

De Chinese regering zal er alles aan doen “om aanvallen van hackers uit te sluiten”, aldus de Chinese minister-president tijdens zijn gesprek met Merkel (CDU). Hij bestreed evenwel dat de Chinese regering iets te maken had met computerspionage in Duitsland.

Daarmee reageerde hij op een artikel dat het opinietijdschrift Der Spiegel zondag vlak voor Merkels reis naar China publiceerde. Volgens het blad zijn talrijke computers van de Duitse regering en van verschillende ministeries geïnfecteerd met Chinese spionagesoftware. Dat zou speurwerk van de binnenlandse veiligheidsdienst, de Verfassungsschutz, hebben opgeleverd. De digitale aanvallen zouden al zeker een aantal maanden plaatsvinden en uiteindelijk zijn terug te voeren op de Chinese overheid.

Na het gesprek, dat één uur duurde, toonde Merkel zich tevreden over de stand van de Duits-Chinese betrekkingen. Er heerst inmiddels een sfeer waarin beide partijen constructief met elkaar kunnen praten en problemen open op tafel kunnen leggen, aldus de bondskanselier.

Die problemen zijn onder meer het tegengaan van productpiraterij en de lage kwaliteitstandaards van Chinese producten. Merkel maande Wen op beide punten tot verbetering. Ook de klimaatbescherming kwam aan bod, waarbij Wen de belofte uitsprak “de verantwoordelijkheid te nemen, die China toekomt.”

Voor morgen staat een ontmoeting met schrijvers, journalisten en webloggers op het programma. Met hen wil Merkel over de persvrijheid in China praten. De bondskanselier blijft nog tot en met woensdag in China. Daarna vliegt ze door naar Japan, waar ze donderdag een audiëntie heeft bij de Japanse keizer Akihoto. Zaterdag keert ze terug naar Duitsland.

Spiegel Online
China will Hacker-Angriffe auf Berliner Ministerien unterbinden

FAZ.NET
China will Hacker-Angriffe stoppen

Welt Online
China sagt Maßnahmen zum Klimaschutz zu

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger