CDU pleit voor binnenlandse inzet Bundeswehr
Nieuws

Achtergrond - 3 juli 2007

(3 juli 2007) Regeringspartij CDU heeft voor het eerst sinds 1994 een nieuw beginselprogramma gepresenteerd. Het meest geruchtmakende punt in het Grundsatzprogramm (beginselprogramma): de inzet van het Duitse leger in eigen land.

“De oude scheiding tussen externe en interne veiligheid is achterhaald”, vindt bondskanselier en CDU-leider Angela Merkel. Inzet van de Bundeswehr in het binnenland moet daarom in uitzonderlijke situaties, zoals bij terroristisch gevaar, mogelijk zijn. Merkel verwees daarbij naar de huidige terreurdreiging in Groot-Brittannië. “We moeten volledig nieuw denken”, aldus de bondskanselier.

Maar of de CDU het plan zal kunnen realiseren, valt zeer te betwijfelen. De inzet van de Bundeswehr in Duitsland zelf druist namelijk in tegen de Duitse grondwet. Een soortgelijk wetsvoorstel van de CDU, om gekaapte vliegtuigen door de Bundeswehr uit de lucht te laten schieten, werd in een eerder stadium al verworpen door het Bundesverfassungsgericht, het Duitse constitutionele gerechtshof.

Ook bij coalitiepartner SPD stuit het voornemen van de CDU op verzet. Volgens parlementariër Sebastian Edathy, SPD-expert op binnenlands gebied, voorziet de huidige grondwet in voldoende mogelijkheden voor het Duitse leger om bij aanvallen vanuit de lucht of over zee hulp te bieden. “Maar wat Merkel wil, is iets heel anders. Zij wil dat de Bundeswehr in het binnenland politietaken op zich neemt.”

Een ander opvallend aspect aan het nieuwe Grundsatzprogramm is de opname van een uitgebreide milieuparagraaf, onder het motto “Het behoud van God’s schepping”. Merkel, medio jaren negentig nog minister van Milieu onder toenmalig bondskanselier Helmut Kohl, geeft toe dat de CDU zich op dit in feite conservatieve thema al veel eerder had moeten profileren. “Vandaag weten we dat de verandering van het klimaat een van de grote uitdagingen van onze tijd zal zijn.”

Ondanks het groene karakter van het nieuwe christendemocratische beginselprogramma, ziet Merkel in oppositiepartij Die Grünen geen logische coalitiepartner voor de toekomst. Notabene conservatief en minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble had eerder al op een toekomstige “zwart-groene” coalitie gespeculeerd. Maar voor Merkel is een coalitie met Die Grünen geen item. “De overeenkomsten met de FDP zijn veel groter.”

Op het partijcongres in december moet het beginselprogramma definitief worden aangenomen.

FAZ.NET
CDU-Grundsatzprogramm: „Wir müssen ganz neu denken“

Der Tagesspiegel
CDU-Grundsatzprogramm: Ein Kessel Buntes?

Spiegel Online
Armee-Einsatz im Innern: SPD-Politiker lehnt Merkel-Vorstoß ab

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger