Inzet Bundeswehr in Libanon lijkt rond
Nieuws

Achtergrond - 15 augustus 2006

(15 augustus 2006) De Bondsregering lijkt overeenstemming te hebben bereikt over inzet van het Duitse leger in Libanon, als onderdeel van een VN-vredesmacht. Het zou gaan om grenspolitie, marine- en genie-eenheden. Gevechtstroepen wil Duitsland niet sturen.

Nu in Libanon de wapens zwijgen, is de discussie over een mogelijke inzet van Duitse soldaten in het Libanees-Israëlische grensgebied weer in volle hevigheid opgelaaid. Verschillende Duitse kranten berichten dat de regering er inmiddels uit is, al laat Berlijn formeel nog niets los.

Duitsland wil in geen geval bij gevechten betrokken raken en levert vooral troepen met een ondersteunende taak. Hoofdmoot van het Duitse VN-contingent zouden duizend geniesoldaten zijn, die met zwaar materieel de wederopbouw van het gebombardeerde Libanon ondersteunen. Schepen van de Duitse marine zouden de wateren rond het crisisgebied moeten beveiligen. Ook denkt de regering aan eenheden van de Duitse grenspolitie om de Libanees-Syrische grens te bewaken.

Inzet van Duitse soldaten in het grensgebied van Israël en Libanon ligt vanwege de holocaust zeer gevoelig in Duitsland. Grootste schrikbeeld onder politici is dat Duitse soldaten zestig jaar na dato gewapenderhand tegen joden optreden.

Politici die vinden dat Duitsland juist vanwege de holocaust een historische verplichting heeft bij te dragen aan vrede en veiligheid in het Midden-Oosten, lijken echter de overhand te hebben. Voorbeelden zijn minister van Defensie Franz-Josef Jung (CDU) en minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble (CDU). Prominente SPD’ers die pleitten voor inzet van Duitse troepen zijn minister van Economische Zaken Franz Müntefering en partijvoorzitter Kurt Beck.

De Israëlische premier Ehud Olmert gaf begin deze maand in een interview met de Süddeutsche Zeitung al aan de komst van Duitse troepen te verwelkomen. Maar ook Israël wil geen Duitse gevechtseenheden in Libanon zien. Ondersteunde troepen zijn daarentegen van harte welkom, meldden hoge Israëlische militairen. Ook zij willen "onder alle omstandigheden" vermijden dat Duitse soldaten het vuur openen op Israëlische militairen.

Deze week vergaderen de VN in New York over de samenstelling van een vredesmacht met ‘robuust mandaat’. Naar verwachting wordt de VN-macht 13 duizend man sterk en komt onder leiding van Frankrijk te staan. Samen met het VN-contingent dat al in Libanon gelegerd is, komt het totaal aantal blauwhelmen dan op 15 duizend. Europese landen die bereid zouden zijn troepen te sturen, zijn naast Frankrijk (twee- tot drieduizend man): Italië (eenzelfde aantal), Finland, Spanje, Portugal en Turkije.

Naar verwachting treedt het Duitse kabinet volgende week naar buiten met een definitief besluit. Voor die tijd wil de regering zich niet vastleggen, aldus een woordvoerder in Berlijn.     

Spiegel Online
Hinweise auf Bundeswehreinsatz mehren sich

Sueddeutsche.de
Deutsche Beteiligung offenbar beschlossene Sache

Die Welt
Bundeswehreinsatz immer wahrscheinlicher

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger