Inzet Bundeswehr in Libanon splijt politiek
Nieuws

Achtergrond - 25 juli 2006

(25 juli 2006) Een mogelijke deelname van Duitse troepen aan een vredesmacht in Libanon heeft in Duitsland een hevig debat uitgelokt. De regering-Merkel sluit een Duitse deelname niet uit, de oppositiepartijen zijn mordicus tegen.

Het voorstel van de Israëlische regering om de vrede in het door oorlog geteisterde Libanon met een “robuuste” EU- of VN-vredesmissie te waarborgen, heeft de vraag naar een mogelijke Duitse deelname aan deze vredesmacht actueel gemaakt. De Bundeswehr zou samen met internationale troepen in een bufferzone in Libanon de sjiitische militie Hezbollah en de Israëli’s uit elkaar moeten houden.

Minister van Defensie Franz Josef Jung (CDU) ontketende het debat door te opperen dat de inzet van Duitse soldaten in het crisisgebied mogelijk is. Als Duitsland door de internationale gemeenschap om hulp wordt gevraagd, kan het land niet weigeren, redeneerde de minister. Wel stelde hij aan de missie een aantal voorwaarden. Zo moet er een mandaat zijn van de Verenigde Naties, moeten de strijdende partijen een wapenstilstand hebben gesloten en tevens instemmen met de komst van een internationale troepenmacht. Ook moet Hezbollah de Israëlische soldaten vrijlaten die de militie heeft ontvoerd.

Zijn voorstel heeft in Duitsland oude antimilitaristische reflexen opgeroepen. Weliswaar is de inzet van het Duitse leger bij VN-missies niet langer omstreden - op dit moment zijn zevenduizend Duitse soldaten actief op de Balkan, in Afghanistan en in Congo - het is voor veel Duitsers ondenkbaar dat Bundeswehr-soldaten zestig jaar na de Holocaust optreden tegen joden. Zelfs als dit gebeurt in het kader van een vredesmissie. Jungs reactie op zijn eigen uitspraken illustreert de gevoeligheid van het thema in Duitsland: dezelfde avond relativeerde hij zijn woorden.

De oppositiepartijen reageerden unisono afwijzend. Gregor Gysi, fractievoorzitter van de Linkspartei en zelf joods, zei dat “na de Duitse miljoenenmoord op joden, onze soldaten niet tegenover Israël mogen staan. Noch om een fragiele wapenstilstand in stand te houden, noch om vrede af te dwingen.” De liberale FDP reageerde eveneens afwijzend. Volgens FDP-buitenlandwoordvoerder Wolfgang Gerhardt is een Duitse militaire bijdrage “uitgesloten”. Ook Die Grünen vinden de historische beladenheid te groot.

De regeringspartijen lijken een Duitse deelname echter niet op voorhand uit te sluiten. De coalitiepartners doen het heikele thema vooralsnog af als “voorbarig” en “te vroeg”. Maar met name vanuit de CDU/CSU zijn positieve geluiden te horen. Duitsland heeft de historische verplichting om de veiligheid van Israël te garanderen, sprak CDU-vicevoorzitter Andreas Stockhoff. Het is eenzelfde redenering waarmee de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer (Die Grünen) in 1998 zijn pacifistische partij wist over te halen een Duitse deelname aan de NAVO-gevechtsmissie in Kosovo te steunen.

Coalitiepartner SPD lijkt verdeeld en wijst Duitse deelname voornamelijk af met het oog op praktische bezwaren. Zo zou een nieuwe uitzending de krachten van het leger te boven gaan. De vooraanstaande sociaaldemocraat Johannes Kahr, woordvoerder van de conservatieve vleugel binnen de SPD, kon zich echter wél vinden in de argumenten van voorstanders van Duitse blauwhelmen in het Libanese oorlogsgebied. Frank-Walter Steinmeier, de SPD-minister van Buitenlandse Zaken, zei eerder deze week het “juist” te vinden dat over het thema “met grote gevoeligheid” gesproken werd. “De moeilijke Duits-Israëlische geschiedenis vereist dat.”

Spiegel Online
Jung für deutsche Beteiligung an Friedenstruppe

FAZ.NET
„Wir können uns einer Friedensmission nicht verweigern“
„Ein militärischer Beitrag steht außer Frage“

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger