Kabinet besluit inzet marine in Libanon
Nieuws

Achtergrond - 13 september 2006

(13 september 2006) Duitsland stuurt een marine-eskader met ruim tweeduizend soldaten aan boord naar Libanon. Dat heeft het kabinet vandaag besloten. Het parlement moet de missie echter volgende week nog goedkeuren. De oppositiepartijen FDP en Linkspartei zijn tegen de legerinzet in het Midden-Oosten.

Duitsland stuurt, als de Bondsdag dat goedkeurt, 2400 marine-soldaten naar het oostelijk deel van de Middellandse Zee. Zij maken deel uit van de VN-missie daar en zullen verdachte schepen doorzoeken op wapens en de kust van Libanon controleren, om te voorkomen dat Hezbollah van wapens kan worden voorzien. De grootste wapensmokkel tussen Libanon en Syrië vindt plaats over zee.

De inzet zal in eerste instantie voor een jaar zijn. Er worden waarschijnlijk twee fregatten, vier tot zes motortorpedoboten en een paar mijnenjagers naar het gebied gestuurd. Duitsland heeft aangeboden de leiding van de internationale marine-inzet op zich te nemen. Zweden, Noorwegen, Denemarken en Nederland zullen daaraan deelnemen. Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat gewapende Duitse soldaten in de buurt van Israël opereren.

Het Duitse leger heeft een zogenoemd robuust mandaat gekregen. Dat geeft de mariniers de mogelijkheid verdachte schepen te doorzoeken en ook het directe kustgebied in de gaten te houden. Eerder was er sprake van dat Duitsland zes zeemijl afstand moest houden van de Libanese kust. Bovendien, aldus vice-kanselier Franz Müntefering (SPD, kunnen de soldaten zichzelf dankzij het mandaat ook verdedigen. Het gaat bij deze inzet echter niet om gevechtstroepen, benadrukte Müntefering. "Dat heeft een offensief karakter en dat is niet de taak van de marine."

Libanon accepteerde gisteren de eisen van de Duitse regering voor de inzet van de marine in het gebied. "Er hebben vermoedelijk nooit eerder zulke gedetailleerde bepalingen bestaan zoals die nu tussen Libanon, de Verenigde Naties en Duitsland zijn afgesproken", aldus minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (SPD). Ook minister van Defensie Franz Josef Jung (CDU) toonde zich tevreden met de afspraken.

Kanselier Angela Merkel (CDU) besprak de bepalingen vanmorgen voor de kabinetszitting met de fractieleiders van alle Duitse partijen. Die toonden zich echter niet overtuigd van de missie. "We vinden nog steeds dat dit niet de juiste beslissing is", aldus FDP-voorzitter Guido Westerwelle. De samenwerking met het Libanese leger is niet goed afgesproken, vindt hij, en ook over de ontwapening van Hezbollah bestaat geen duidelijkheid. Fractieleider Gregor Gysi van Die Linkspartei vreest dat Duitsland door de inzet van de marine in Libanon "deel wordt van het conflict".

De inzet van het Duitse leger in het Midden-Oosten is extra omstreden omdat de mogelijkheid bestaat dat Duitse soldaten op joodse soldaten of burgers zouden moeten schieten. Hoewel de kans daarop niet erg groot lijkt, noemden Die Grünen het een voorwaarde om met de missie in te stemmen. Fractievoorzitter Fritz Kuhn liet vanmorgen weten dat zijn fractie na de uitleg van Merkel neigt naar een 'ja' voor de missie.

De Duitse regering wil vandaag het parlement overigens ook een verlenging van de inzet van het Duitse leger in Afghanistan voorleggen. Duitse soldaten maken al ruim vijf jaar deel uit van de ISAF-troepen die daar gelegerd zijn. Momenteel zijn er 2900 Duitse soldaten in Afghanistan. De Bondsdag beslist volgende week over de inzet van de marine in het Midden-Oosten. Het besluit over de verlenging van de Afghanistan-missie staat voor eind september gepland.

ZDF Heute.de
Kabinett beschließt Libanon-Einsatz

Spiegel Online
Regierung beschließt Nahost-Einsatz der Bundeswehr

Welt.de
Bundesregierung beschließt historische Mission im Nahen Osten

FAZ.NET
Einsatzplan für den Libanon steht

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger