Uitkering voor DDR-slachtoffers
Nieuws

Achtergrond - 13 juni 2007

(13 juni 2007) Achttien jaar na de val van de Berlijnse Muur heeft de Duitse regering slachtoffers van de DDR een uitkering toegekend. Voormalig politiek gevangenen krijgen recht op een bedrag van 250 euro per maand.

Voorwaarde is dat de DDR-slachtoffers minstens zes maanden gevangen hebben gezeten en momenteel maandelijks minder dan 1035 euro verdienen. Ongeveer 42 duizend DDR-slachtoffers komen voor deze uitkering in aanmerking. De nieuwe regeling zou de staat ongeveer honderd miljoen euro per jaar gaan kosten.

Hoewel het gebaar van de regering over het algemeen van alle kanten wordt toegejuicht, krijgt het wetsvoorstel ook kritiek te verduren. Detlev Stein, voorzitter van de overkoepelende belangenvereniging voor DDR-slachtoffers, verklaarde dat het maandelijkse bedrag door de meeste slachtoffers teleurstellend laag werd bevonden. Ook Hubertus Knabe, historicus en directeur van de voormalig Stasi-gevangenis Hohenschönhausen, vindt de plannen van de regering “ontoereikend”. Hij constateert dat de restrictieve inkomensvoorwaarde de meer vermogende slachtoffers kwetst, omdat die tenslotte ook en bovenal emotionele schade hebben ondervonden.

De plaatsvervangende voorzitter van de CDU-fractie in de Bondsdag, Arnold Vaatz, noemde de regeling een “belangrijk signaal” en een “succes”, maar waarschuwde tegelijkertijd dat een bewuste omgang met het DDR-verleden noodzakelijk blijft. Duitsland lijkt niet bereid te accepteren wat de SED in Oost-Duitsland heeft aangericht, aldus Vaatz. Tegen Die Welt klaagde hij dat de verantwoordelijkheid van de communistische SED en haar opvolger, Die Linkspartei, voor de misstanden in de DDR in het openbaar debat nauwelijks meer een rol spelen.

Eerdere plannen om DDR-slachtoffers financieel tegemoet te komen sneuvelden keer op keer omdat men het niet eens kon worden over de precieze voorwaarden waaraan uitkeringsgerechtigen moesten voldoen. Het DDR-verleden is ruim zeventien jaar na de val van de Muur nog altijd een heikel thema.

Eerder deze week werd besloten de betalingen van schadevergoedingen aan dwangarbeiders van de nazi’s te stoppen.

Tagesschau.de
Debatte über Rente für bedürftige DDR-Opfer

Interview met Hubertus Knabe (ZDF.heute)   
"Angepasste werden bis heute belohnt"

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger