Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse uitkeringen stijgen volgend jaar met 12 procent

Kort nieuws - 31 augustus 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Ontvangers van een Duitse bijstandsuitkering, het zogeheten Bürgergeld, krijgen vanaf volgend jaar een hoger bedrag per maand. Dat liet de Duitse minister van Sociale Zaken Hubertus Heil (SPD) dinsdag weten. 

De uitkering, die ruim vijf miljoen mensen in Duitsland ontvangen, stijgt met ruim 12 procent. Vanaf begin 2024 krijgen alleenstaanden bijvoorbeeld 563 euro per maand in plaats van de huidige 502 euro, een stijging van ruim 60 euro. Ook de bedragen voor jongeren en kinderen in gezinnen stijgen met ongeveer 40 tot 50 euro per maand, afhankelijk van hun leeftijd. "Zeker in tijden van crisis en verandering moeten mensen op de verzorgingsstaat kunnen vertrouwen", aldus minister Heil. 

Het Bürgergeld verving in januari dit jaar de Hartz IV-uitkeringen, waarop veel kritiek was. De uitkeringen 'nieuwe stijl' werden bij invoering 50 euro per maand hoger en iets coulanter voor de uitkeringsgerechtigden. Die worden - vooral als ze nog maar kort een uitkering hebben - minder gecontroleerd en gesanctioneerd en meer gestimuleerd. Ze moeten met bijscholing aan werk worden geholpen.

Een ander belangrijk doel van de hervorming is dat de uitkeringen sneller dan voorheen worden aangepast aan de inflatie en prijsontwikkelingen, zoals nu vanaf 2024 gaat gebeuren. Verschillende sociale organisaties hebben kritiek geuit op de verhoging. Volgens hen is het voor veel mensen alsnog te laag om van rond te komen en komt de invoering met de huidige inflatie te laat. Lees meer bij Tagesschau en ZDF Heute

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'

Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'

Beieren gaat op 8 oktober stemmen. Premier Söder prijst zijn deelstaat graag aan als het betere Duitsland. Hoe zit dat? En welke rol speelt Beieren in Duitsland?


Lees meer

Er komt rook vanonder de brandmuur

Er komt rook vanonder de brandmuur

Samenwerken met de AfD is taboe in de Duitse politiek. Maar of dat zo blijft? Columniste Inge Jooris over de 'Brandmauer'.


Lees meer

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

De kanselier wil Duitsland met een "nationale krachtsinspanning" moderniseren, zei hij in de Bondsdag.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger