Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdag stemt in met omstreden Bürgergeld

Kort nieuws - 11 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bondsdag heeft donderdag ingestemd met de invoering van de nieuwe Duitse bijstandsuitkering: het zogeheten Bürgergeld, dat als vervanging moet dienen voor de huidige Hartz IV-uitkering. De Bondsraad moet nog instemmen met het voorstel, voordat het Bürgergeld op 1 januari 2023 in werking kan treden. Oppositiepartij CDU/CSU dreigt nu met een blokkade.

De Duitse coalitie van SPD, Groenen en FDP wil met het Bürgergeld onder meer zorgen dat ontvangers met een eigen vermogen tot 60.000 euro ook recht op de uitkering hebben. Daarnaast wil ze de regels voor de grootte en prijs van de woning versoepelen, zodat ontvangers niet direct op zoek moeten naar een kleinere woning om in aanmerking voor de uitkering te komen. Het eerste halfjaar geldt in het voorstel van minister van Arbeid Hubertus Heil (SPD) als 'vertrouwenstijd', waarin niet direct op de uitkering wordt gekort als een ontvanger de voorwaarden niet nakomt. De regels zijn bovendien soepeler gedurende de eerste twee jaar dat iemand een uitkering ontvangt. 

De CDU/CSU dreigt het Bürgergeld te blokkeren in de Bondsraad, de vertegenwoordiging van de deelstaten. De partij vreest dat er door de nieuwe regeling te weinig prikkel is om een baan aan te nemen. Ook CSU-leider Markus Söder wil verhinderen dat de Bondsraad met de nieuwe bijstandsuitkering instemt. Söder is van mening dat het Bürgergeld onrechtvaardig is, omdat daarmee de lagere inkomensgroepen benadeeld worden. Voor hen loont het volgens Söder straks nauwelijks nog om te gaan werken, omdat iemand die niet werkt bijna hetzelfde inkomen heeft. Of het Bürgergeld op 1 januari kan worden ingevoerd, hangt nu dus af van de stemming in de Bondsraad aankomende week. Lees meer bij Tagesschau en bij Die Zeit

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger