
Bondsdag stemt in met omstreden Bürgergeld
Kort nieuws - 11 november 2022 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Bondsdag heeft donderdag ingestemd met de invoering van de nieuwe Duitse bijstandsuitkering: het zogeheten Bürgergeld, dat als vervanging moet dienen voor de huidige Hartz IV-uitkering. De Bondsraad moet nog instemmen met het voorstel, voordat het Bürgergeld op 1 januari 2023 in werking kan treden. Oppositiepartij CDU/CSU dreigt nu met een blokkade.
De Duitse coalitie van SPD, Groenen en FDP wil met het Bürgergeld onder meer zorgen dat ontvangers met een eigen vermogen tot 60.000 euro ook recht op de uitkering hebben. Daarnaast wil ze de regels voor de grootte en prijs van de woning versoepelen, zodat ontvangers niet direct op zoek moeten naar een kleinere woning om in aanmerking voor de uitkering te komen. Het eerste halfjaar geldt in het voorstel van minister van Arbeid Hubertus Heil (SPD) als 'vertrouwenstijd', waarin niet direct op de uitkering wordt gekort als een ontvanger de voorwaarden niet nakomt. De regels zijn bovendien soepeler gedurende de eerste twee jaar dat iemand een uitkering ontvangt.
De CDU/CSU dreigt het Bürgergeld te blokkeren in de Bondsraad, de vertegenwoordiging van de deelstaten. De partij vreest dat er door de nieuwe regeling te weinig prikkel is om een baan aan te nemen. Ook CSU-leider Markus Söder wil verhinderen dat de Bondsraad met de nieuwe bijstandsuitkering instemt. Söder is van mening dat het Bürgergeld onrechtvaardig is, omdat daarmee de lagere inkomensgroepen benadeeld worden. Voor hen loont het volgens Söder straks nauwelijks nog om te gaan werken, omdat iemand die niet werkt bijna hetzelfde inkomen heeft. Of het Bürgergeld op 1 januari kan worden ingevoerd, hangt nu dus af van de stemming in de Bondsraad aankomende week. Lees meer bij Tagesschau en bij Die Zeit
Lees meer over 'Politiek':

Problemen bij de strengere Duitse grenscontroles
Duitsland heeft strengere grenscontroles ingevoerd. Die leveren praktische en juridische problemen op.

Podcast Achtung: Valse start voor kanselier Merz
In deze podcast: wat ging er mis bij Merz' benoeming tot kanselier? Wat staat hem te wachten? En wie zijn de opvallendste ministers?

Merz na twee stemrondes alsnog kanselier
Een blamage: CDU-leider Friedrich Merz had twee rondes nodig om in de Bondsdag tot kanselier te worden gekozen.

Veiligheidsdienst: AfD bewezen extreemrechts
De Duitse veiligheidsdienst Verfassungsschutz bestempelt de AfD als bewezen extreemrechts.
Reacties
Ik ben een buitenlander die woont in nederland en ik studeer, ik wil graag mijn eigen huis hebben.