Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdag stemt in met omstreden Bürgergeld

Kort nieuws - 11 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bondsdag heeft donderdag ingestemd met de invoering van de nieuwe Duitse bijstandsuitkering: het zogeheten Bürgergeld, dat als vervanging moet dienen voor de huidige Hartz IV-uitkering. De Bondsraad moet nog instemmen met het voorstel, voordat het Bürgergeld op 1 januari 2023 in werking kan treden. Oppositiepartij CDU/CSU dreigt nu met een blokkade.

De Duitse coalitie van SPD, Groenen en FDP wil met het Bürgergeld onder meer zorgen dat ontvangers met een eigen vermogen tot 60.000 euro ook recht op de uitkering hebben. Daarnaast wil ze de regels voor de grootte en prijs van de woning versoepelen, zodat ontvangers niet direct op zoek moeten naar een kleinere woning om in aanmerking voor de uitkering te komen. Het eerste halfjaar geldt in het voorstel van minister van Arbeid Hubertus Heil (SPD) als 'vertrouwenstijd', waarin niet direct op de uitkering wordt gekort als een ontvanger de voorwaarden niet nakomt. De regels zijn bovendien soepeler gedurende de eerste twee jaar dat iemand een uitkering ontvangt. 

De CDU/CSU dreigt het Bürgergeld te blokkeren in de Bondsraad, de vertegenwoordiging van de deelstaten. De partij vreest dat er door de nieuwe regeling te weinig prikkel is om een baan aan te nemen. Ook CSU-leider Markus Söder wil verhinderen dat de Bondsraad met de nieuwe bijstandsuitkering instemt. Söder is van mening dat het Bürgergeld onrechtvaardig is, omdat daarmee de lagere inkomensgroepen benadeeld worden. Voor hen loont het volgens Söder straks nauwelijks nog om te gaan werken, omdat iemand die niet werkt bijna hetzelfde inkomen heeft. Of het Bürgergeld op 1 januari kan worden ingevoerd, hangt nu dus af van de stemming in de Bondsraad aankomende week. Lees meer bij Tagesschau en bij Die Zeit

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger