Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdag stemt in met omstreden Bürgergeld

Kort nieuws - 11 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bondsdag heeft donderdag ingestemd met de invoering van de nieuwe Duitse bijstandsuitkering: het zogeheten Bürgergeld, dat als vervanging moet dienen voor de huidige Hartz IV-uitkering. De Bondsraad moet nog instemmen met het voorstel, voordat het Bürgergeld op 1 januari 2023 in werking kan treden. Oppositiepartij CDU/CSU dreigt nu met een blokkade.

De Duitse coalitie van SPD, Groenen en FDP wil met het Bürgergeld onder meer zorgen dat ontvangers met een eigen vermogen tot 60.000 euro ook recht op de uitkering hebben. Daarnaast wil ze de regels voor de grootte en prijs van de woning versoepelen, zodat ontvangers niet direct op zoek moeten naar een kleinere woning om in aanmerking voor de uitkering te komen. Het eerste halfjaar geldt in het voorstel van minister van Arbeid Hubertus Heil (SPD) als 'vertrouwenstijd', waarin niet direct op de uitkering wordt gekort als een ontvanger de voorwaarden niet nakomt. De regels zijn bovendien soepeler gedurende de eerste twee jaar dat iemand een uitkering ontvangt. 

De CDU/CSU dreigt het Bürgergeld te blokkeren in de Bondsraad, de vertegenwoordiging van de deelstaten. De partij vreest dat er door de nieuwe regeling te weinig prikkel is om een baan aan te nemen. Ook CSU-leider Markus Söder wil verhinderen dat de Bondsraad met de nieuwe bijstandsuitkering instemt. Söder is van mening dat het Bürgergeld onrechtvaardig is, omdat daarmee de lagere inkomensgroepen benadeeld worden. Voor hen loont het volgens Söder straks nauwelijks nog om te gaan werken, omdat iemand die niet werkt bijna hetzelfde inkomen heeft. Of het Bürgergeld op 1 januari kan worden ingevoerd, hangt nu dus af van de stemming in de Bondsraad aankomende week. Lees meer bij Tagesschau en bij Die Zeit

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer

De zware wapens

De zware wapens

Uitgerekend in Duitse progressieve kringen is er veel steun voor wapens voor Oekraïne. Het verandert de dagelijkse gesprekken zelfs in Kreuzberg, merkt Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Minister mag zelfs niet meer 'am Katzentisch sitzen'

Minister mag zelfs niet meer 'am Katzentisch sitzen'

De Duitse defensieminister Lambrecht maakte één fout te veel, schrijft columniste Inge Jooris.


Lees meer

Vooruitblik: Duitsland in 2023

Vooruitblik: Duitsland in 2023

De oorlog in Oekraïne en de energiecrisis zullen in 2023 grote thema’s blijven. In Berlijn worden de verkiezingen van 2021 overgedaan. Een overzicht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger