Duitslandweb logo Duitslandweb

CDU dreigt nieuwe bijstandsuitkering te blokkeren

Kort nieuws - 7 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het is een belangrijk project voor de Duitse regering van SPD, Groenen en FDP: de hervorming van de verguisde bijstandsuitkering 'Hartz IV'. Vanaf 1 januari 2023 zou die vervangen worden door het Bürgergeld, met minder strenge regels en sancties en iets hogere bedragen. Maar oppositiepartij CDU/CSU dreigt het voorstel te blokkeren in de Bondsraad.

CDU-partijleider Friedrich Merz heeft zondagavond in Tagesthemen gezegd dat hij bij wijze van compromis de huidige Hartz IV-uitkeringen met 50 euro per maand wil verhogen. Een alleenstaande volwassene krijgt dan 502 euro. Het Bürgergeld komt er wat hem betreft niet.

De regering wil met het Bürgergeld onder meer zorgen dat ontvangers met een eigen vermogen tot 60.000 euro ook recht op de uitkering hebben. Ook wil ze de regels voor de grootte en prijs van de woning versoepelen, zodat ontvangers niet direct op zoek moeten naar een kleinere woning om in aanmerking voor de uitkering te komen.

Het eerste halfjaar geldt in het voorstel van minister van Arbeid Hubertus Heil als 'vertrouwenstijd', waarin niet direct op de uitkering wordt gekort als een ontvanger de voorwaarden niet nakomt. De regels zijn bovendien soepeler gedurende de eerste twee jaar dat iemand een uitkering ontvangt. 

De CDU/CSU vreest dat daarmee een 'sociale hangmat' wordt gecreëerd en er te weinig prikkel is om een baan aan te nemen. De arbeidsbureaus vrezen dat er veel werk op ze afkomt, terwijl ze het erg druk hebben om Oekraïners aan het werk te helpen. Afgelopen vrijdag heeft de regering het voorstel al iets aangepast om aan de kritiek tegemoet te komen. Nu wordt het voorstel waarschijnlijk aan de bemiddelingscommissie van Bondsdag en Bondsraad voorgelegd. Invoering op 1 januari wordt dan lastig. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

10 jaar AfD: steeds verder naar rechts

10 jaar AfD: steeds verder naar rechts

De AfD is de afgelopen 10 jaar steeds rechts-radicaler, maar ook een stabiel onderdeel van het Duitse partijenlandschap geworden.


Lees meer

Het markante taalgebruik van Robert Habeck

Het markante taalgebruik van Robert Habeck

Groenen-minister Habeck valt op in de Duitse politiek vanwege zijn communicatiestijl.


Lees meer

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

Indrukwekkende getuigenissen over vervolging van lhbtiq'ers in en na de oorlog, tijdens de Holocaust-herdenking in de Bondsdag.


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger