Duitslandweb logo Duitslandweb

CDU dreigt nieuwe bijstandsuitkering te blokkeren

Kort nieuws - 7 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het is een belangrijk project voor de Duitse regering van SPD, Groenen en FDP: de hervorming van de verguisde bijstandsuitkering 'Hartz IV'. Vanaf 1 januari 2023 zou die vervangen worden door het Bürgergeld, met minder strenge regels en sancties en iets hogere bedragen. Maar oppositiepartij CDU/CSU dreigt het voorstel te blokkeren in de Bondsraad.

CDU-partijleider Friedrich Merz heeft zondagavond in Tagesthemen gezegd dat hij bij wijze van compromis de huidige Hartz IV-uitkeringen met 50 euro per maand wil verhogen. Een alleenstaande volwassene krijgt dan 502 euro. Het Bürgergeld komt er wat hem betreft niet.

De regering wil met het Bürgergeld onder meer zorgen dat ontvangers met een eigen vermogen tot 60.000 euro ook recht op de uitkering hebben. Ook wil ze de regels voor de grootte en prijs van de woning versoepelen, zodat ontvangers niet direct op zoek moeten naar een kleinere woning om in aanmerking voor de uitkering te komen.

Het eerste halfjaar geldt in het voorstel van minister van Arbeid Hubertus Heil als 'vertrouwenstijd', waarin niet direct op de uitkering wordt gekort als een ontvanger de voorwaarden niet nakomt. De regels zijn bovendien soepeler gedurende de eerste twee jaar dat iemand een uitkering ontvangt. 

De CDU/CSU vreest dat daarmee een 'sociale hangmat' wordt gecreëerd en er te weinig prikkel is om een baan aan te nemen. De arbeidsbureaus vrezen dat er veel werk op ze afkomt, terwijl ze het erg druk hebben om Oekraïners aan het werk te helpen. Afgelopen vrijdag heeft de regering het voorstel al iets aangepast om aan de kritiek tegemoet te komen. Nu wordt het voorstel waarschijnlijk aan de bemiddelingscommissie van Bondsdag en Bondsraad voorgelegd. Invoering op 1 januari wordt dan lastig. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger