Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse bijstand gaat in 2025 niet omhoog

Kort nieuws - 4 september 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Bürgergeld, de Duitse uitkering voor bijstandsgerechtigden, wordt in 2025 niet verhoogd. De heeft minister van Sociale Zaken Hubertus Heil (SPD) vanmorgen aangekondigd. Ook zei hij dat er strengere sancties komen als regels niet worden nageleefd.

Het Bürgergeld, de Duitse uitkering voor bijstandsgerechtigden, wordt in 2025 niet verhoogd. Dat heeft minister van Sociale Zaken Hubertus Heil (SPD) vanmorgen aangekondigd. Ook zei hij dat er strengere sancties komen als de regels niet worden nageleefd.

Het Bürgergeld hoeft niet te worden verhoogd omdat de inflatie voor volgend jaar sterk gedaald is, zegt de minister. Aan het begin van het jaar werd het Bürgergeld nog met 12 procent verhoogd. Hierdoor stegen de uitkeringen voor alleenstaanden met zo’n 60 euro naar 563 euro per maand. De uitkeringen van gezinnen stegen minder hard. Op die verhoging kwam begin dit jaar al veel kritiek omdat de bondsregering kampte met een miljardentekort op de begroting.

Het Bürgergeld werd in januari 2023 ingevoerd door de huidige coalitie van SPD, Groenen en FDP. Het verving de omstreden Harz-IV uitkeringen, waarvan mensen moeilijk konden rondkomen. Ook werd er streng op fraude gecontroleerd. Het Bürgergeld moest mensen minder controleren en meer stimuleren. Toch wil ook Heil nu strengere regels voor mensen die zwart werken of niet genoeg doen om aan een baan te komen. Lees meer bij de Tagesschau en de Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen

CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen

De rechtsradicale AfD heeft flink gewonnen bij de verkiezingen in Saksen en Thüringen. De uitslag is dramatisch voor de regering Scholz.


Lees meer

Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland

Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland

In Thüringen, Saksen en Brandenburg zijn in september verkiezingen. De AfD wordt mogelijk de grootste partij. De redactie bespreekt de gevolgen.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger