Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsraad stemt bijstandswet 'Bürgergeld' weg

Kort nieuws - 14 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bondsraad, vergelijkbaar met de Eerste Kamer, heeft het Bürgergeld, de nieuwe bijstandswet van de Duitse coalitie, weggestemd. Vorige week stemde de Bonsdag, het equivalent van de Tweede Kamer, er nog mee in. Het Bürgergeld is vooral voor regeringspartij SPD een prestigeproject. 

Oppositiepartij CDU/CSU had voorafgaand aan de Bondsraad-zitting al laten weten tegen het Bürgergeld te stemmen of zich van stemming te onthouden. Regeringspartijen SPD, Groenen en FDP waren voor een meerderheid in de Bondsraad, de vertegenwoordiging van de deelstaten, aangewezen op stemmen van de christendemocraten. Nu die meerderheid niet is gehaald, is de vraag of de wet nog per 1 januari 2023 kan worden ingevoerd, zoals de bedoeling was.

Het Bürgergeld moet de omstreden bijstandsuitkerimg Hartz IV vervangen. SPD, Groenen en FDP willen er onder meer voor zorgen dat ontvangers met een eigen vermogen tot 60.000 euro ook recht op de uitkering hebben. Daarnaast worden de regels voor de grootte en prijs van de woning versoepeld, zodat ontvangers niet direct op zoek moeten naar een kleinere woning om in aanmerking voor de uitkering te komen. Het eerste halfjaar geldt in het voorstel van minister van Arbeid Hubertus Heil (SPD) als 'vertrouwenstijd', waarin niet direct op de uitkering wordt gekort als een ontvanger de voorwaarden niet nakomt. De regels zijn bovendien soepeler gedurende de eerste twee jaar dat iemand een uitkering ontvangt.

De CDU/CSU vreest dat er door de nieuwe regeling te weinig prikkel is om een baan aan te nemen. Ook vinden de christendemocraten het Bürgergeld onrechtvaardig, omdat daarmee de lagere inkomensgroepen benadeeld worden. Voor hen loont het volgens de CDU/CSU straks nauwelijks nog om te gaan werken, omdat iemand die niet werkt bijna hetzelfde inkomen heeft.

Het Bürgergeld wordt nu waarschijnlijk onderwerp van een bemiddelingsprocedure, een zogenoemd Vermittlingsverfahren, tussen de Bondsdag en de Bondsraad. Die kan op zijn vroegst volgende week plaatsvinden. Als de Bondsdag en de Bondsraad daarin overeenstemming vinden over wijzigingen in de wet, moeten ze daarna opnieuw over het ontwerp stemmen. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer

De zware wapens

De zware wapens

Uitgerekend in Duitse progressieve kringen is er veel steun voor wapens voor Oekraïne. Het verandert de dagelijkse gesprekken zelfs in Kreuzberg, merkt Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Minister mag zelfs niet meer 'am Katzentisch sitzen'

Minister mag zelfs niet meer 'am Katzentisch sitzen'

De Duitse defensieminister Lambrecht maakte één fout te veel, schrijft columniste Inge Jooris.


Lees meer

Vooruitblik: Duitsland in 2023

Vooruitblik: Duitsland in 2023

De oorlog in Oekraïne en de energiecrisis zullen in 2023 grote thema’s blijven. In Berlijn worden de verkiezingen van 2021 overgedaan. Een overzicht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger