Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsraad stemt bijstandswet 'Bürgergeld' weg

Kort nieuws - 14 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bondsraad, vergelijkbaar met de Eerste Kamer, heeft het Bürgergeld, de nieuwe bijstandswet van de Duitse coalitie, weggestemd. Vorige week stemde de Bonsdag, het equivalent van de Tweede Kamer, er nog mee in. Het Bürgergeld is vooral voor regeringspartij SPD een prestigeproject. 

Oppositiepartij CDU/CSU had voorafgaand aan de Bondsraad-zitting al laten weten tegen het Bürgergeld te stemmen of zich van stemming te onthouden. Regeringspartijen SPD, Groenen en FDP waren voor een meerderheid in de Bondsraad, de vertegenwoordiging van de deelstaten, aangewezen op stemmen van de christendemocraten. Nu die meerderheid niet is gehaald, is de vraag of de wet nog per 1 januari 2023 kan worden ingevoerd, zoals de bedoeling was.

Het Bürgergeld moet de omstreden bijstandsuitkerimg Hartz IV vervangen. SPD, Groenen en FDP willen er onder meer voor zorgen dat ontvangers met een eigen vermogen tot 60.000 euro ook recht op de uitkering hebben. Daarnaast worden de regels voor de grootte en prijs van de woning versoepeld, zodat ontvangers niet direct op zoek moeten naar een kleinere woning om in aanmerking voor de uitkering te komen. Het eerste halfjaar geldt in het voorstel van minister van Arbeid Hubertus Heil (SPD) als 'vertrouwenstijd', waarin niet direct op de uitkering wordt gekort als een ontvanger de voorwaarden niet nakomt. De regels zijn bovendien soepeler gedurende de eerste twee jaar dat iemand een uitkering ontvangt.

De CDU/CSU vreest dat er door de nieuwe regeling te weinig prikkel is om een baan aan te nemen. Ook vinden de christendemocraten het Bürgergeld onrechtvaardig, omdat daarmee de lagere inkomensgroepen benadeeld worden. Voor hen loont het volgens de CDU/CSU straks nauwelijks nog om te gaan werken, omdat iemand die niet werkt bijna hetzelfde inkomen heeft.

Het Bürgergeld wordt nu waarschijnlijk onderwerp van een bemiddelingsprocedure, een zogenoemd Vermittlingsverfahren, tussen de Bondsdag en de Bondsraad. Die kan op zijn vroegst volgende week plaatsvinden. Als de Bondsdag en de Bondsraad daarin overeenstemming vinden over wijzigingen in de wet, moeten ze daarna opnieuw over het ontwerp stemmen. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Podcast Achtung: Regeringscrisis

Podcast Achtung: Regeringscrisis

Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.


Lees meer

Duitsland op 23 februari naar de stembus

Duitsland op 23 februari naar de stembus

Door de breuk van kabinet-Scholz vinden in Duitsland vervroegd verkiezingen plaats. Naar verwachting zijn die op 23 februari.


Lees meer

Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen

Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen

Met het ontslag van minister Lindner heeft Scholz het voortijdige einde ingeluid van zijn coalitie.


Lees meer

CDU’er Merz op koers om kanselier te worden

CDU’er Merz op koers om kanselier te worden

De CDU/CSU maakt een goede kans de verkiezingen in 2025 te winnen. Daarmee is de conservatieve Merz een serieuze kanselierskandidaat.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger