Bayern-coryfeeën rollen vechtend over straat
Nieuws

Achtergrond - 8 mei 2007

(8 mei 2007) De naderende ontknoping van de Bundesliga is spannender dan ooit, maar niet voor FC Bayern München. De Duitse recordkampioen staat op een magere vierde plaats. Bayern-coryfeeën vliegen elkaar in de haren.

Het wil maar niet lukken met FC Bayern dit seizoen. Sinds de winterstop staat de club bijna onafgebroken op de vierde plaats, een schamele klassering waar de ambitieuze Münchenaren niet aan gewend zijn. Met nog twee wedstrijden te gaan is deze klassering het eindstation voor de Beierse club - het slechtste resultaat in twaalf jaar.

WK-helden als Bastian Schweinsteiger, Lukas Podolski en Philipp Lahm kwamen maar niet op stoom of zijn geblesseerd. Voor het eerst sinds tien jaar moet Bayern volgend seizoen genoegen nemen met deelname aan de UEFA-Cup in plaats van de Champions League. Een hard gelag voor de club die in bezit leek te zijn van een levenslang abonnement op het Europese sterrenbal.

Waar de resultaten tegenvallen, komt ruzie. Het Bayern-bestuur had maar weinig nodig om en masse over clubpresident Franz Beckenbauer heen te vallen, die zijn vaste column in de Bild-Zeitung had gebruikt als platform om de prestaties van de club, haar bestuur en het transferbeleid te bestoken. Dat Beckenbauer als eigenwijze tv-presentator en columnist zegt waar hij zin in heeft, is het bestuur van Bayern al lang een doorn in het oog.

In een interview met de Welt am Sonntag sloeg Karl-Heinz Rummenige, voorzitter van het dagelijks bestuur, terug met de opmerking dat Beckenbauers optreden alles en iedereen bij Bayern ergerde. Manager Ulli Hoeness voegde daaraan toe dat Beckenbauer, die de dagelijkse gang van zaken bij de club vanaf de zijlijn gadeslaat, “van niets weet”. Waarop Beckenbauer antwoordde dat iedereen die een probleem met hem heeft, persoonlijk bij hem langs moet komen. “Daarvoor heeft onze lieve Heer ons het spraakvermogen geschonken.”

Volgens Duitse media doet de ruzie tussen Beckenbauer en de Bayern-leiding nogal gekunsteld aan. Beckenbauer heeft immers altijd al gezegd waar hij zin in had. Die Welt speculeerde dat de hele affaire bedoeld is om de aandacht af te leiden van het desastreuze spel van de Münchenaren – de laatste drie wedstrijden wist de club niet te winnen. Mocht dat de bedoeling zijn, dan is de Duitse Rekordmeister  daar in elk geval niet in geslaagd.

Critici binnen en buiten de club zien de als oorzaak van de huidige misère vooral de slappe instelling van de Bayern-vedetten; de Scheiss-Millionäre in het jargon van het Münchener publiek. Een complete makeover van het elftal is volgens trainer Ottmar Hitzfeld het enige dat nog soelaas kan bieden. Na de verloren wedstrijd tegen Hamburger SV twee weken terug kondigde een vertoornde manager Hoeness al aan volgend seizoen een ploeg op te stellen die niets meer te maken heeft met het huidige elftal. “Veel spelers hebben kansen gehad, maar hebben die duidelijk niet benut. Dus hebben zij ook geen tweede kans verdiend,” sprak Hoeness.

Zelfs de Bayern-vriendelijke Bild-Zeitung laat weinig heel van het huidige elftal – tot nieuwe ergernis van de clubleiding, die verwachtte dat Beckenbauer zijn connecties bij de krant zou aansporen zich in te houden. Die hoop bleek ijdel. Zo geeft de krant voormalig Bayern-vedette en international Mario Basler alle ruimte om de selectie van Hitzfeld neer te sabelen: “Spelers als Lucio en Schweinsteiger denken dat ze tot de allergrootsten behoren. Tot de uitvinders van het voetbal! Dat soort types hadden Stefan Effenberg en ik vroeger alle hoeken van het veld laten zien.”

Eén oplossing die bij het rijke Bayern voor het grijpen ligt, is geld uitgeven. Veel geld. De club heeft al aangekondigd bijna een half team aan te willen kopen, met de Italiaanse spits Luca Toni – bekend van het WK 2006 – als hoofdprijs. Naar verluidt gaat de Italiaan 18 miljoen kosten.

Bild.de
Franz: Wer ein Problem hat, soll mit mir reden

Die Welt
Beckenbauer muss als Sündenbock herhalten

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger