Ex-Telekom-renner doet boekje open
Nieuws

Achtergrond - 22 mei 2007

(22 mei 2007) Opnieuw is een lid van de wielerformatie Telekom uit de school geklapt over grootschalig dopinggebruik binnen de Duitse ploeg. Oud-wielrenner Bert Dietz beticht de teamartsen van Telekom ervan de renners systematisch tot EPO-gebruik te hebben aangezet.

In de Duitse talkshow Beckmann gaf Dietz gisteravond toe stelselmatig EPO te hebben gebruikt tussen 1995 en 1998, het jaar dat hij de ploeg van Jan Ullrich verliet: “De artsen hebben, als ze bij de koers aanwezig waren, zelf geïnjecteerd. Als ze niet aanwezig waren, hebben de verzorgers dat gedaan, in dit geval Jef d’Hont.”

Met zijn bekentenis is de 38-jarige Dietz de eerste renner die de dopingonthullingen van de Belgische verzorger Jef d’Hont bevestigt. d’Hont, tussen 1992 en 1996 in dienst bij Telekom, publiceerde eind vorige maand zijn geruchtmakende 'Memoires van een wielerverzorger', waarin hij naast Telekom-ploegleider Walter Godefroot ook teamartsen Lothar Heinrich en Andreas Schmid als spilfiguren aanwees binnen een geraffineerd dopingsysteem. Heinrich en Schmid zijn verbonden aan de sportmedische afdeling van de Universiteit van Freiburg, een van de meest gerenommeerde Duitse klinieken op topsportgebied, die door de jaren heen verschillende Duitse Olympische equipes en wereldkampioenen begeleidde. Aan de Freiburgse kliniek kleefde al langer een zweem van doping.

De beschuldigingen van d’Hont richtten zich verder tegen Jan Ullrich en Bjarne Riis, de Tourwinnaar van 1996. Riis en Ullrich zouden de Tour de France van 1996 op EPO hebben gereden. Ullrich heeft altijd volgehouden nooit doping te hebben gebruikt.

Dietz, die in 1995 zijn grootste succes haalde als coureur met een etappeoverwinning in de Ronde van Spanje, gaf toe in het voorjaar van 1995 op aanraden van Heinrich en Schmid voor het eerst EPO te hebben gebruikt. “Als we bij de besten wilden horen, dan moesten we dit nieuwe middel gebruiken” zo overtuigden Heinrich en Schmid de Telekom-renners volgens Dietz. Op de vraag van presentator Reinhold Beckmann of teamartsen het gebruik van EPO aanboden of opdroegen, antwoordde Dietz: “Ze hebben het aangeboden, maar natuurlijk op zo’n manier dat iedereen wist: als ik het nu niet neem, heb ik aan het eind van het seizoen waarschijnlijk zulke slechte resultaten dat mijn contract niet verlengd wordt.”

Na 1998 kwam Dietz uit voor het bescheiden Team Nürnberger, waar hij twee jaar later zijn actieve loopbaan beëindigde. Momenteel runt Dietz een postorderbedrijf voor sportartikelen.

T-Mobile, de opvolger van Team Telekom, heeft naar aanleiding van de onthullingen van Dietz inmiddels bekend gemaakt de samenwerking met de artsen Heinrich en Schmid aan het eind van het lopende seizoen te beëindigen. Ook de positie van de huidige ploegleider Rolf Aldag zal nader worden bekeken. Aldag was tussen 1993 en 2005 ploeggenoot van onder andere Bert Dietz, Bjarne Riis en Jan Ullrich, maar heeft steeds ontkend van het systematische dopinggebruik binnen Telekom op de hoogte te zijn.

Süddeutsche Zeitung
Ex-Teamkollege Dietz belastet Team Telekom schwer

FAZ.NET
Dietz' Doping-Geständnis: Die Epo-Dosen kamen per Post

Die Welt
T-Mobile beendet Kooperation mit Uniklinik 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger