Telekom onder vuur door spionage-affaire
Nieuws
Achtergrond - 27 mei 2008
(27 mei 2008) Een nieuwe spionageaffaire beheerst Duitsland. Het Duitse telecommunicatiebedrijf Telekom zou telefoongesprekken van journalisten en medewerkers hebben doorgespeeld aan derden. “Even verwerpelijk en smerig als de Stasi-methoden in de DDR.”
Deutsche Telekom AG zou in 2005 en 2006 technische gegevens van telefoongesprekken - zoals tijdstippen, lengte en deelnemers - aan een Berlijns bedrijf hebben doorgespeeld. Deze firma heeft vervolgens deze data van de raad van toezicht en bestuur van Telekom met die van journalisten vergeleken om informatielekken binnen het eigen bedrijf op te sporen.
De zaak kwam aan het licht toen de Berlijnse firma een fax stuurde naar Telekom met de rekening. De in 2006 aangestelde Telekom-directeur René Obermann waarschuwde vervolgens zelf justitie. Wie binnen het telecommunicatiebedrijf opdracht heeft gegeven tot de spionage is nog niet bekend.
‘Stasi-methoden’
Het bedrijf is zwaar onder vuur komen te liggen door de affaire. “Het is even verwerpelijk en smerig als Stasi-methoden in de DDR,” noemde de voormalige directeur van het Bundesverband der Deutschen Industrie, Hans-Olaf Henkel de praktijken.
De journalistenbond verwijt het miljardenbedrijf – vooral bekend van mobiele telefoonaanbieder T-mobile - de persvrijheid en informantenbescherming grof te hebben geschonden.
Dat Telekom voortkomt uit het staatsbedrijf Deutsche Bundespost en de staat nog steeds een hoog aandeel in het bedrijf heeft, maak te zaak des te pijnlijker. Telekom beheert met telefoongesprekken en e-mails Duitslands gevoeligste data en moet het daarom als geen ander bedrijf hebben van vertrouwen van zijn klanten
De Bondsregering stelt zich op achter directeur Obermann en zegt geen reden te hebben het vertouwen in hem op te zeggen. Obermann heeft toegezegd justitie bij de “volledige opheldering te ondersteunen”.
Vertrouwenscrisis
De affaire doet het bedrijf op zijn grondvesten schudden omdat er sprake is van een ernstige vertrouwenscrisis. Als het waar is dat Telekom zijn eigen raad van toezicht en bestuur heeft afgeluisterd, heeft het bedrijf de medezeggenschap van zijn medewerkers aangetast en kan het ook van binnenuit klappen oplopen.
“Eigenlijk zou de raad van toezicht de onderneming moeten controleren, niet andersom,” aldus een lid van de raad van toezicht van Telekom in het Handelsblatt.
Duitslands gevoeligste data
De Telekom-affaire maakt de Duitsers pijnlijk bewust van de consequenties van data-opslag. Sinds januari moeten alle telecommunicatiegegevens - in het kader van terrorismebestrijding - een half jaar opgeslagen worden.
De Bund Deutscher Kriminalbeamter (BDK) roept op telefoondata voortaan in een centrale databank op te slaan, die beschermd wordt door specialisten van de overheid. “Het is overduidelijk dat gevoelige klantengegevens bij particuliere bedrijven niet veilig zijn,” aldus de BDK.
FAZ.NET / Welt.de / Spiegel Online
Reacties
Geen reacties aanwezig