Steinmeier onder vuur door rol BND Irak
Nieuws

Achtergrond - 18 december 2008

(18 december 2008) De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (SPD) moet zich vandaag verantwoorden tegenover een onderzoekscommissie voor de rol van de BND bij de Amerikaanse inval in Irak in 2003. Volgens een Amerikaanse generaal heeft de Duitse inlichtingendienst destijds zeer waardevolle informatie doorgespeeld aan de legerleiding.

Steinmeier ligt onder vuur door de rol van de inlichtingendienst BND in Irak. Afb: Stephanie Booth, www.flickr.comSteinmeier was ten tijde van de inval chef van de kanselarij en daarmee coördinator van het beleid van de regering-Schröder. De rood-groene coalitie was destijds een verklaard tegenstander van de Amerikaanse militaire acties in Irak. De onderzoekscommissie wil weten of de Duitse inlichtingendienst desondanks inderdaad de Amerikanen van waardevolle strategische informatie heeft voorzien.

Dat de huidige lijsttrekker van de SPD voor de onderzoekscommissie zou verschijnen, was al langer bekend. Maar de hoorzitting ligt nu politiek extra gevoelig door belastende verklaringen van meerdere hoge Amerikaanse militairen.

De gewezen Amerikaanse generaal Tommy Franks verklaarde deze week in Der Spiegel dat de inlichtingen van de BND “zeer belangrijk” zijn geweest voor de inval. “Wie denkt dat dit niet zo is, komt van een andere planeet”, aldus Franks.

Steinmeier heeft altijd ontkend dat Duitsland militair betrokken was bij de Amerikaanse invasie in Irak. Maar als concrete bewijzen het tegendeel bevestigen, is dit zeer pijnlijk voor de toenmalige rood-groene regering.

Oorlogshandelingen in Irak 

In september hoorde de commissie twee agenten van de BND die in 2003 in Bagdad waren. Dat zij via Duitsland inlichtingen verstrekten aan de Amerikanen, staat inmiddels vast. De vraag is of de Verenigde Staten concreet militair profijt van die informatie hebben gehad. In dat geval zou Duitsland geheel tegen het regeringsbeleid in toch indirect betrokken zijn geweest bij de oorlogshandelingen.

De uitspraken van de Amerikaanse militairen leiden tot ruzie binnen de huidige regeringscoalitie tussen CDU en SPD. De christen-democraten twijfelen openlijk aan de geloofwaardigheid van Steinmeier. “Mocht uit het onderzoek blijken dat hij heeft gelogen, zal dat zeker een rol spelen bij de verkiezingen volgend jaar”, aldus Kristina Köhler, CDU-vertegenwoordiger in de onderzoekscommissie. Steinmeier voert dan als lijsttrekker de sociaal-democraten aan.

De SPD reageert fel op de aantijgingen van de CDU. Volgens de sociaal-democraten kunnen de uitspraken van de Amerikaanse militairen met opzet uit zijn verband zijn getrokken om Steinmeier in diskrediet te brengen. Ook zouden de christen-democraten zo de regering Schröder een trap na willen geven. Maar volgens de CDU is hiervan geen sprake.

Coördinaten

Volgens onderzoekscommissielid Hans Christian Ströbele van de Groenen heeft de BND wel degelijk bijgedragen aan de Amerikaanse militaire acties. Zo zou de Duitse inlichtingendienst nauwkeurige coördinaten hebben doorgegeven die Amerikaanse precisiebombardementen mogelijk maakten. “Steinmeier is tot nu toe nog niet op deze feiten ingegaan”, aldus Ströbele. “De SPD liegt dus over het militaire belang van de Duitse inlichtingen.”

Ströbele zal als commissielid naast Steinmeier ook een eigen partijgenoot horen. Vandaag verschijnt ook de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer voor de commissie.

                                                                              Spiegel Online / Tagesschau.de

Afbeelding:
Stephanie Booth, www.flickr.com

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger