Steinmeier pleit bij Clinton voor ontwapening
Nieuws

Achtergrond - 3 februari 2009

(3 februari 2009) De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (SPD) pleit bij zijn bezoek aan zijn Amerikaanse ambtgenoot Hillary Clinton voor snelle ontwapening. “Eindelijk vind ik in Washington een luisterend oor voor thema’s die onder Bush onbespreekbaar waren.”

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier spreekt met de parlementaire pers tijdens de vlucht naar de Verenigde Staten, waar een ontmoeting met zijn ambtsgenoot Hillary Clinton op het programma stond. Afb: dpa/Picture Alliance Het regeerakkoord van de regering Obama voorziet weliswaar in de vernietiging van enkele conventionele raketsystemen, maar daarvoor is geen tijdslijn vastgesteld. “Maar na een jarenlang hardnekkig weigeren door president Bush jr., heb ik nu goede hoop”, aldus Steinmeier.

De minister is blij dat de Obama de plannen voor een Amerikaans raketschild voorlopig in de ijskast heeft gezet. Dit geesteskind van Bush voorziet in een aantal installaties in Polen en Tsjechië tot grote onvrede van Rusland. Moskou dreigde daarop raketten in de Russische enclave Kaliningrad te plaatsen, maar ziet hier door de ommezwaai van Obama vanaf.

Kernwapens

Steinmeier wil in de Amerikaanse hoofdstad ook de beheersing van kernwapens bespreken. Zo begroet hij Obama’s plan om met Iran te praten over nucleaire proliferatie. “Maar alleen als de nucleaire machten bereid zijn tot gedeeltelijke ontwapening, zal de verspreiding van atoomwapens op lange termijn kunnen worden voorkomen”, aldus Steinmeier. De Verenigde Staten zijn vooralsnog niet van plan hun kernarsenaal in te krimpen.

Toch is er volgens de sociaal-democraat nog veel te winnen. Zo wil Steinmeier dat de Verenigde Staten zich actief inzetten voor een opvolger van het START II-verdrag dat de verspreiding van strategische kernwapens tegen gaat. Deze overeenkomst loopt dit jaar af. Ook roept hij de Amerikaanse Senaat op het verdrag tegen kernproeven te ratificeren.

Verbeterde relatie

Steinmeier stelde voorafgaand aan zijn bezoek een nieuwe, verbeterde transatlantische relatie na te streven. Hierdoor kunnen meer internationale zaken op de agenda worden gezet, zoals de klimaatverandering en energiebeleid.

Hillary Clinton zei eerder in een rede voor de Senaat dat de Amerikaanse buitenlandse politiek zal breken met de unilaterale traditie van Bush. Volgens haar zal het Amerikaanse beleid zijn gebaseerd op “principes en pragmatisme en niet langer gedreven door een rigide ideologie”.

                                            sueddeutsche.de / heute.de  / Spiegel.de / welt.de

Afbeelding:

dpa/Picture Alliance

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger