Ontvoerde Duitse vrouw in Irak vrijgelaten
Nieuws

Achtergrond - 19 december 2005

(19 december 2005) Susanne Osthoff, de 43-jarige Duitse archeologe die eind november in Irak werd ontvoerd, is gisteren vrijgelaten. Ook haar chauffeur is weer vrij.  Dit maakte minister van Buitenlandse Zaken Frank Walter Steinmeier (SPD) zondagavond bekend. Over de details van de vrijlating werd echter weinig losgelaten.

Osthoff werd op 25 november samen met haar chauffeur ontvoerd toen ze op weg was naar een opgraving in het noorden van Irak. Over de identiteit en de motieven van de ontvoerders was weinig bekend. Ook gisteren werd daar geen nadere informatie over gegeven. In een videoboodschap die de ARD in handen kreeg, eisten de ontvoerders dat Duitsland de samenwerking met Irak zou beëindigen. Uit de video maakten Duitse veiligheidsexperts op dat het niet om islamitische terroristen zou gaan. Vermoed werd toen dat het criminelen betrof die op losgeld uit waren.

Steinmeier wilde gisteren niet ingaan op vragen over de ontvoerders en de vrijlating. Of er losgeld betaald is, zal de Duitse regering waarschijnlijk überhaupt niet bekend maken, om te voorkomen dat andere mogelijke ontvoerders het idee krijgen "dat het de moeite waard is Duitse staatsburgers te ontvoeren", aldus een Duitse veiligheidsexpert. De eis de samenwerking met Irak te beëindigen heeft de Duitse regering van het begin af aan van de hand gewezen.

Volgens Steinmeier maakt Osthoff het geestelijk en lichamelijk goed. Ze is na haar vrijlating direct naar de Duitse ambassade in Irak gebracht. Waar ze zich op dit moment bevindt en wanneer ze terugkomt naar Duitsland wilde Steinmeier niet zeggen. 

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken richtte de dag na de ontvoering een crisisstaf in. Tot gistermiddag kwam er vrijwel geen informatie over de stand van zaken rond de ontvoering naar buiten, hetgeen uitzonderlijk is. Meestal sijpelen wel gegevens door naar de pers. Volgens de regering duurde het lang voor contact kon worden gelegd met de ontvoerders. Pas dit weekend bleek dat Osthoff nog leefde.

Spiegel Online
Auch Osthoffs Fahrer ist frei

ZDF Heute.de
Erleichterung bei Politikern und Angehörigen

FAZ.NET
„Wir können wieder Menschen werden”

Süddeutsche Zeitung
Still und schnell zum Ziel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger