Lot ontvoerde Duitse vrouw onzeker
Nieuws

Achtergrond - 1 december 2005

(1 december 2005) Het lot van de Duitse archeologe Susanne Osthoff, die vorige week vrijdag in Irak werd ontvoerd, is nog steeds onduidelijk. De Iraakse president Dschalal Talabani zegt zich persoonlijk voor de ontvoerde vrouw in te zetten, met behulp van de veiligheidsdienst van Irak. Duitse media berichten echter dat vermoed wordt dat de veiligheidsdienst bij de ontvoering betrokken is.

Osthoff werd vorige week vrijdag samen met haar chauffeur ontvoerd toen zij in de Noord-Iraakse provincie Nineve op weg was naar een opgraving, zo'n 300 kilometer verwijderd van Bagdad. Dat zou zij van tevoren aan de Iraakse veiligheidsdienst hebben meegedeeld. Mede daarom wordt vermoed dat de veiligheidsdienst die gegevens aan haar ontvoerders heeft doorgegeven. Toen in 2004 een poging werd verijdeld van drie Irakezen om een aanslag op de toenmalige minister-president Allawi te plegen tijdens diens bezoek aan Berlijn, werd ook al vermoed dat de ontvoerders hun informatie via de Iraakse veiligheidsdienst hebben verkregen.

President Talabani van Irak veroordeelde de ontvoering als een "terroristische daad". Irak zal, zo belooft hij, op alle manieren met Duitsland samenwerken om uit te vinden waar Osthoff gevangen wordt gehouden en om haar te bevrijden. Volgens Talabani willen de ontvoerders de wederopbouw en het democratiseringsproces van Irak verstoren. 

In een videoboodschap, die de Duitse zender ARD in Bagdad kreeg maar niet heeft uitgezonden, eisen de ontvoerders dat de Duitse regering de samenwerking met de regering van Irak verbreekt. Hoewel Duitsland niet aan de oorlog in Irak heeft deelgenomen, helpt het land Irak wel bij het opleiden van soldaten en politieagenten. De ontvoerders hebben gedreigd Osthoff te doden als niet aan de eisen wordt voldaan.

Over de identiteit van de ontvoerders is niet veel bekend. Minister van Buitenlandse Zaken Frank Walter Steinmeier (SPD) liet vandaag weten dat onduidelijk is of er politiek-religieuze of criminele motieven achter de ontvoering schuilgaan. Duitse veiligheidsexperts vermoeden op basis van de videoboodschap dat het niet om islamitische terroristen gaat.

Spiegel Online
Experten bezweifeln politische Motive

FAZ.NET
Steinmeier: Noch keine Fortschritte im Fall Osthoff

ZDF Heute
Talabani verurteilt Osthoff-Geiselnahme

Die Welt
Talabani um Freilassung der Geisel bemüht

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger