Eerste levensteken van ontvoerde Duitsers
Nieuws

Achtergrond - 27 januari 2006

(27 januari 2006) De Arabische zender Al Jazeera heeft vandaag beelden uitgezonden van de twee Duitse ingenieurs die dinsdag in Irak werden ontvoerd. Het gaat om een videoboodschap waarin de twee ingenieurs de Duitse regering vragen er alles aan te doen om hen vrij te krijgen.

De twee Duitsers werden dinsdag ontvoerd, slechts enkele dagen na hun aankomst in de Noord-Iraakse industriestad Baiji. Ze waren daar in opdracht van het Saksische bouwbedrijf Cryotec. In de videoboodschap, die op de dag van de ontvoering is gemaakt, zitten de beide ingenieurs op de grond en staan enkele bewapende mannen achter hen. De ontvoerders maken zich bekend als 'helpers van de Tawhid- en Soenabrigades'. Hun eisen zijn vooralsnog onduidelijk.

De Duitse tv-zender ZDF is in het bezit van de band, maar wil hem voorlopig nog niet uitzenden. De zender heeft tot nog toe altijd het beleid gehanteerd alleen stills uit videoboodschappen te laten zien. Minister van Buitenlandse Zaken Frank Walter Steinmeier (SPD) noemde de beelden "schokkend". Hij eiste de onmiddellijke vrijlating van de ingenieurs. Een speciale crisisstaf is ingesteld om beide Saksen vrij te krijgen.

Intussen is in Duitsland een discussie ontstaan over de rol van Cryotec. Politici verwijten het bedrijf zijn werknemers niet voldoende bescherming te hebben geboden. Bedrijfsleider Peter Bienert van Cryotec is het daar niet mee eens. Volgens hem zijn locatie, route en de situatie ter plaatse gecontroleerd voor hij zijn werknemers erheen stuurde. "Voor ontvoeringen is men in Irak nergens veilig", aldus Bienert. Gisteren opperden enkele politici de vraag of Cryotec moet meebetalen aan het losgeld als dat geëist wordt. Die discussie is vandaag verstomd. "Het is het foute tijdstip om het daar nu over te hebben", aldus de minister-president van Saksen Georg Milbradt (SPD).

In december vorig jaar werd de Duitse archeologe Susanne Osthoff ontvoerd. Zij kwam na ruim drie weken weer vrij. Naar verluidt heeft de Duitse regering daarvoor ruim 5 miljoen dollar losgeld betaald. Daarop ontstond een discussie over de vraag of betaling van losgeld geen nieuwe ontvoeringen in de hand werkt.

FAZ.NET
Deutsche Geiseln wenden sich in Video an Regierung

ZDF Heute.de
Erstes Lebenszeichen von Irak-Geiseln

Spiegel Online
Erstes Lebenszeichen der deutschen Geiseln

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger