‘Laatste kans’ voor ontvoerde Duitsers in Irak
Nieuws

Achtergrond - 14 februari 2006

(14 februari 2006) Gijzelnemers van de twee in Irak ontvoerde Duitse ingenieurs hebben in een nieuwe videoboodschap gedreigd hun gevangenen te doden. De ontvoerders spraken van “een laatste kans” voor de twee. De Duitse regering heeft geschokt gereageerd.

Het is de eerste keer sinds twee weken dat de ontvoerders met een videoboodschap in de openbaarheid treden. De twee Duitse technici werden op 24 januari ontvoerd, enkele dagen na hun aankomst in de Noord-Iraakse industriestad Baiji.

In de video, gisteravond uitgezonden door de Arabische tv-zender Al-Arabiya, zitten de twee gegijzelden met de handen gebonden op de grond. Ze zijn gestoken in oranje overalls, een door ontvoerders in Irak vaker gebruikte verwijzing naar de uniformen van terreurverdachten in de Amerikaanse gevangenis Guantanamo Bay. Volgens experts is dit een extra reden tot zorg. De ontvoerders maakten zich, net als op eerdere banden, bekend als ‘helpers van de Tawhid- en Soenabrigades’.

Volgens een woordvoerder van de Arabische zender stelden de ontvoerders de Duitse regering een ultimatum. Als Duitsland niet op hun eisen ingaat, worden de gegijzelde Duitsers vermoord. Een termijn noemden de ontvoerders echter niet. Al-Arabiya zond de videoboodschap uit zonder geluid. De band is afgelopen zaterdag opgenomen.

In een eerdere videoboodschap eisten de ontvoerders dat Duitsland alle contacten met de overgangsregering in Irak zou afbreken en de Duitse ambassade in Bagdad zou sluiten. De ontvoerders stelden een termijn van 72 uur. De Duitse regering heeft naar eigen zeggen de afgelopen weken tevergeefs geprobeerd met de ontvoerders in contact te komen.

De regering heeft geschokt gereageerd op de nieuwste beelden. Minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier (SPD), die op dit moment het Midden-Oosten bezoekt, sprak van een “schokkende en vernederende vertoning”. Een speciaal opgerichte crisisstaf in Berlijn is bezig de video te analyseren.

In de Saksische hoofdstad Leipzig verzamelden zich gisterenavond bij de Nicolaikerk vierhonderd mensen voor een wake. Beide ingenieurs, René Bräunlich (32) en Thomas Nitzschke (28), zijn uit Saksen afkomstig.

De twee ingenieurs zijn niet de eerste ontvoerde Duitsers in Irak. In december vorig jaar werd archeologe Susanne Osthoff door opstandelingen gekidnapt. De Duitse regering betaalde toen naar verluidt 5 miljoen euro losgeld om haar weer vrij te krijgen.

Stern.de
Entführer drohen mit Ermordung

Spiegel Online
Geiselnehmer sprechen von letzter Chance

FAZ.NET
"Schockierendes Zeugnis menschlicher Erniedrigung”

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger