Ontvoerde ingenieurs in Irak vrijgelaten
Nieuws

Achtergrond - 3 mei 2006

(3 mei 2006) Duitsland haalt opgelucht adem. De twee in Irak ontvoerde ingenieurs uit Leipzig zijn na drie maanden ongedeerd vrijgelaten. Ze hadden volgens de regering het ‘geluk’ door criminelen te zijn ontvoerd, niet door politiek gemotiveerde strijders.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken keren de twee technici vanmiddag nog terug naar Duitse bodem. De twee werden enkele dagen na hun aankomst in Irak op 24 januari door gewapende mannen ontvoerd bij de Noord-Iraakse industriestad Baiji.

De vrijlating van René Bräunlich (32) en Thomas Nitzschke (28) uit Leipzig maakt een eind aan een periode van onzekerheid die in totaal 99 dagen duurde. Vier keer doken videoboodschappen op waarin de ontvoerders onder meer dreigden de Duitsers te doden. Meerdere malen stelden kidnappers ultimata, die vervolgens zonder duidelijk gevolg verstreken. De beelden brachten in Duitsland grote beroering teweeg. Op de video’s zaten de twee ingenieurs in oranje pakken gestoken op de grond, de handen gebonden. Met name op de laatste band leken de Duitsers aan het einde van hun krachten. “We houden het niet langer uit. Help ons alsjeblieft”, smeekten de twee.

Voor de Duitse regering bleef het gissen naar de beweegredenen van de gijzelnemers. Soms stelden zij politieke eisen zoals de sluiting van de Duitse ambassade in Irak, dan weer leken ze om geld te vragen. Direct contact met de gijzelnemers heeft de Bondsregering niet kunnen leggen, communicatie verliep via middenmannen die dikwijls onbetrouwbaar bleken. Ook over de identiteit van de ontvoerders tastte de regering in het duister. Ze hadden zich bekend gemaakt als de ‘helpers van de Tawhid- en Soennabrigades’, een tot dan toe onbekende groepering.

Uiteindelijk bleek dat de kidnappers uit waren op materieel gewin en niet behoorden tot de harde kern religieus-politieke strijders in Irak. Dit heeft de kansen op een goede afloop aanmerkelijk vergroot. “De ontvoerders maakten deel uit van de wijdverbreide gijzelindustrie in Irak”, aldus een regeringswoordvoerder. Bij haar pogingen de twee vrij te krijgen heeft de regering hulp gekregen van onder meer de Amerikanen, Britten en Fransen.

Naast vreugde over de vrijlating klinkt ook kritiek op het optreden van de regering. Experts gaan ervan uit dat Berlijn een stevige som losgeld heeft betaald, net als bij de ontvoering van de Duitse archeologe Susanne Osthoff vorig jaar. Toen betaalde de regering naar verluidt 5 miljoen euro. Van losgeldbetalingen gaat een gevaarlijke precedentwerking uit, vrezen critici. “Potentiële ontvoerders krijgen zo het idee dat je met Duitse gijzelaars goed geld kunt verdienen”, aldus een Irak-expert tegen Der Spiegel.

De Bondsregering zwijgt in alle talen over de mogelijke betaling van losgeld. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier (SPD) zijn speculaties in de media contraproductief en brengen ontvoerders slechts op ideeën.  

ZDF Heute.de
Befreite Irak-Geiseln fliegen in die Heimat

Spiegel Online
Bundesregierung vermutet kriminellen Hintergrund

FAZ.NET
Auswärtiges Amt kritisiert Spekulationen über Lösegeld

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger