'BND betrokken bij invasie Irak'
Nieuws
Achtergrond - 19 september 2008
(19 september 2008) De Duitse inlichtingendienst BND was betrokken bij de Amerikaanse inval in Irak, vijf jaar geleden. Tot deze conclusie komt de Duitse oppositie naar aanleiding van een onderzoek naar de samenwerking tussen de BND en de Verenigde Staten.
Een onderzoekscommissie heeft donderdag in Berlijn twee agenten van de inlichtingendienst ondervraagd. Beide mannen verbleven tijdens de invasie van 2003 in Bagdad. Hun informatie is via Duitsland deels doorgespeeld aan de Amerikanen. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen of deze inlichtingen van groot belang zijn geweest voor de Amerikaanse militaire acties.
Volgens Hans Christian Ströbele van de Groenen hebben de Duitse agenten coördinaten van militaire objecten aan de Amerikanen doorgegeven om gerichte bombardementen mogelijk te maken. Ströbele geeft toe dat het onduidelijk is of de regering hier weet van had, of dat de inlichtingendienst op eigen houtje opereerde.
Militair profijt
De huidige minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (SPD) heeft altijd ontkend dat Duitsland militair betrokken is geweest bij de invasie in Irak. Volgens Steinmeier zijn de uitspraken van twee BND-agenten niet genoeg om Duitsland achteraf tot een betrokken partij te maken in de Irak-oorlog. Daarbij is niet duidelijk of de Verenigde Staten werkelijk militair profijt hebben gehad van de Duitse inlichtingen.
Maar als concrete bewijzen voor de Duitse betrokkenheid kunnen worden overlegd, is dit pijnlijk voor de vroegere rood-groene regering. Steinmeier was destijds verantwoordelijk voor de BND.
De toenmalige kanselier Gerhard Schröder (SPD) toonde zich een fel tegenstander van de Amerikaanse plannen in de Golf. Zijn verzet heeft hem tijdens de verkiezingen van 2002 veel stemmen opgeleverd.
Commissielid Norman Paech van Die Linke is overtuigd van de betrokkenheid van Berlijn. “De feiten weerleggen de beweringen van de toenmalige bondsregering volledig”, aldus Paech.
FDP’er Max Stadler wil daarom de top van de BND horen en uiteindelijk ook Steinmeier. Als het aan de liberaal ligt, verschijnt de minister van Buitenlandse Zaken eind november voor de onderzoekscommissie.
Verkiezingen
Voor Steinmeier komt dit onderzoek op een ongelegen moment, nu hij kanselierskandidaat is namens de SPD voor de landelijke verkiezingen volgend jaar. Maar de voorzitter van de onderzoekscommissie Siegfried Kauder (CDU) benadrukt dat het onderzoek volledig losstaat van de verkiezingsstrijd. “Het is geen rechtzaak, maar een poging om de waarheid te achterhalen”, aldus de christen-democraat.
De commissie wil in een later stadium ook voormalig bondskanselier Schröder en diens minister van Buitenlandse Zaken Joska Fischer horen.
Spiegel Online / sueddeutsche.de / stern.de
Afbeelding:
Reacties
Geen reacties aanwezig