BND mogelijk betrokken bij Irak-oorlog
Nieuws

Achtergrond - 12 januari 2006

(12 januari 2006) De geheime dienst van Duitsland BND (Bundesnachrichtendienst) heeft tijdens de oorlog in Irak in 2003 de Amerikanen ondersteund bij aanvallen op Bagdad. Dat zeggen journalisten van het Duitse actualiteitenprogramma Panorama en van het dagblad Süddeutsche Zeitung. Officieel heeft de Duitse regering zich destijds fel verzet tegen de oorlog en elke vorm van militaire medewerking geweigerd.

De BND heeft volgens de Süddeutsche Zeitung in december 2002, drie maanden voor begin van de oorlog in Irak, afspraken gemaakt met de Amerikaanse Defense Intelligence Agency (DIA), de geheime dienst van het Pentagon. Daarbij zou zijn besloten dat de Duitse geheime dienst de Amerikanen tijdens de naderende oorlog zou ondersteunen. De ontmoeting vond plaats op het BND-hoofdkwartier in Pullach, een voorstadje van München.

De krant baseert zich op de getuigenis van een anonieme ex-medewerker van het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie. De Panorama-redactie heeft met hem gesproken. Volgens de bron zouden de BND-medewerkers zich bij de ontmoeting in Pullach tegenover de Amerikaanse delegatie hebben verontschuldigd voor de houding van de Duitse regering en duidelijk hebben gemaakt dat de geheime dienst die lijn niet volgde. “Wij steunen de oorlog volkomen”, zouden ze tegen hun collega’s van de DIA hebben gezegd.

Volgens de bron van de Panorama-redactie heeft de BND de Amerikanen in Bagdad bijgestaan bij het aanwijzen van mogelijke doelen voor bombardementen. Op 7 april 2003 zou na een tip van de BND een restaurant in de wijk Mansur in Bagdad door de Amerikanen zijn gebombardeerd, omdat de Iraakse dictator Saddam Hoessein er zou zijn gesignaleerd. Minstens twaalf mensen stierven bij het bombardement. Saddam Hoessein bleek niet ter plaatse.

De BND bevestigt dat twee Duitse geheim agenten tijdens de oorlog in Bagdad zijn gebleven en met de Amerikanen hebben samengewerkt. De dienst ontkent echter dat het daarbij ging om informatieverstrekking over mogelijke aanvalsdoelen. De spionnen zouden de Amerikanen juist op plekken in Bagdad hebben gewezen die geen militaire functie hadden en gevrijwaard moesten blijven van bombardementen.

Een anonieme hooggeplaatste medewerker van de BND verklaarde woensdag aan de Süddeutsche Zeitung dat de samenwerking met de Amerikaanse geheime dienst een “politiek besluit” was. Het was samen met de kanselarij van toenmalig bondskanselier Gerhard Schröder genomen.

In 2003 was Frank-Walter Steinmeier chef van de kanselarij van de rood-groene regering en in die hoedanigheid verantwoordelijk voor de BND. Steinmeier is nu minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Merkel. Aan Panorama of de Süddeutsche Zeitung gaf hij geen verklaring. Hij wees erop dat hij de verantwoordelijke parlementaire commissies van de kwestie op de hoogte zou brengen.

Het ARD-programma Panorama besteedt in zijn uitzending van vanavond om 21.45 uur aandacht aan dit onderwerp.

Süddeutsche Zeitung
BND half Amerikanern im Irak-Krieg
Zurück blieb nur ein riesiger Krater
Geheime Freundschaftsdienste

Der Spiegel
Fischer zeigt sich entsetzt über Vorwürfe gegen BND 
BND soll USA im Irak-Krieg unterstützt haben

FAZ.NET
Medien: BND half Amerikanern im Irak-Krieg

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger