BND ontkent nieuwe beschuldigingen
Nieuws

Achtergrond - 28 februari 2006

(28 februari 2006) De Duitse regering en de veiligheidsdienst BND hebben in krachtige bewoordingen beschuldigingen van de Amerikaanse krant New York Times weersproken. Die onthulde gisteren dat de BND in 2003 Saddams verdedigingsplannen aan de Amerikanen heeft doorgespeeld.

Opnieuw ligt de Duitse veiligheidsdienst onder vuur vanwege verborgen steun aan de Amerikaanse oorlog in Irak. Volgens de New York Times heeft de BND een maand voor de Amerikaanse aanval het complete Iraakse verdedigingsplan voor de hoofdstad Bagdad doorgesluisd aan de Amerikaanse Defense Intelligence Agency, de geheime dienst van het Pentagon. De Amerikanen zouden het plan hebben gekregen van twee BND-agenten die in Bagdad gestationeerd waren. De New York Times baseert zijn bericht op een geheim rapport van het Amerikaanse leger.

De Amerikanen waren bijzonder verguld met de informatie van de BND, omdat hieruit bleek dat dictator Saddam Hoessein van plan was zijn troepen in een aantal ringen om Bagdad heen samen te trekken. Het vooruitzicht op straatgevechten, vooraf gevreesd door het Amerikaanse opperbevel, werd hiermee een stuk minder waarschijnlijk.

De Duitse regering heeft de beschuldigingen van de Amerikaanse krant krachtig weersproken. Een woordvoerder deed het artikel af als “zonder meer verkeerd”. Ook de BND wees de beweringen resoluut van de hand. De dienst gaf aan niet op de hoogte te zijn geweest van het bestaan van het verdedigingsplan. BND-medewerkers zinspeelden bovendien op mogelijke fouten in het geheime Amerikaanse rapport. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft betrokkenheid van de Duitse dienst inmiddels ook ontkend. Voor de beweringen in het artikel bestaat geen bewijs, aldus een woordvoerder.

De New York Times overweegt op zijn beurt de volledige tekst van het geheime rapport te publiceren. Daar zouden nog meer bewijzen voor Duitse betrokkenheid in Irak in staan.

De Duitse oppositie eist dat de regering de zaak tot op de bodem uitzoekt, ongeacht welke partij in de affaire gelijk heeft. Zowel Die Linkspartei als Die Grünen willen een parlementair onderzoek. De FDP uit zich iets voorzichtiger en waarschuwt voor “desinformatie” in dit vroege stadium. Maar mocht het krantenbericht kloppen, dan gaat het hier om een “historische mega-leugen van de vorige regering”, aldus een woordvoerder.

Het bericht van de New York Times komt daags na het ‘definitieve’ rapport van de Duitse regering over de Iraakse activiteiten van de BND. In het rapport pleit de regering haar veiligheidsdienst vrij van enige bemoeienis met de Amerikaanse aanval. De BND had wel gegevens doorgespeeld aan de Amerikanen, maar deze waren voor de oorlogsvoering niet van belang. Zowel Die Grünen als Die Linkspartei hadden kort na publicatie van het rapport al aangekondigd een parlementaire onderzoekscommissie in het leven te willen roepen.

De vermeende steun van de BND is in Duitsland een netelige kwestie, omdat de toenmalige regering van bondskanselier Schröder (SPD) naar buiten toe fel tegenstander was van de Amerikaanse aanval.

New York Times
German Intelligence Gave U.S. Iraqi Defense Plan, Report Says
Editor's Response to German Statement on Times Report (op Spiegel Online) 

Spiegel Online
Zeitungsbericht setzt Regierung unter Druck
Regierung wehrt sich gegen "New York Times"-Bericht

FAZ.NET
„Zeitungsente” oder „plausible” Vorwürfe gegen BND?

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger