BND-affaire breidt zich uit
Nieuws
Achtergrond - 16 mei 2006
(16 mei 2006) De Duitse buitenlandse veiligheidsdienst BND wordt geconfronteerd met steeds meer beschuldigingen over het afluisteren van journalisten. De affaire brengt onder Duitse journalisten en politici veel ophef teweeg.
Een niet met naam genoemde BND-medewerker zegt vandaag in de Berliner Zeitung dat journalisten doelgericht door de veiligheidsdienst werden bespioneerd, als zij bijvoorbeeld “iets over de dienst zelf onderzochten”. Dergelijke afluisterpraktijken werden “tot in het meest recente verleden” door de BND toegepast om lekken in de eigen organisatie op te sporen. Hiermee lijken de beschuldigingen nog sterker te worden dan reeds het geval was.
De Süddeutsche Zeitung noemde eind vorige week de namen van vijf journalisten, die door de BND waren afgeluisterd, ofwel door de dienst waren betaald in ruil voor informatie over collega’s. Vooral journalisten van de opiniebladen Stern en Der Spiegel zouden in het vizier van de veiligheidsdienst hebben gelegen.
Haar informatie haalde de Süddeutsche Zeitung pikant genoeg uit de geheime conclusies van Gerhard Schäfer, die door de parlementaire controlecommissie PKG was aangewezen de BND-zaak te onderzoeken. Dat gebeurde nadat afgelopen najaar bekend was geworden dat de veiligheidsdienst journalisten bespioneerde om erachter te komen of zij informatie kregen van BND-medewerkers. Schäfer deelde zijn conclusies afgelopen week mee aan de achter gesloten deuren vergaderende PKG.
De kwestie zorgt in Duitsland voor veel ophef onder journalisten en politici. Gisteren verbood de Bondsregering de BND nog langer journalisten te bespioneren “ter zelfcontrole”. Zowel regerings- als oppositiepartijen eisen het vertrek van de verantwoordelijke BND-bazen. Die blijven ontkennen toestemming voor de spionage van journalisten te hebben gegeven.
Stern en Der Spiegel hebben gerechtelijke stappen aangekondigd om inzicht te krijgen in Schäfers dossier en de praktijken van de BND tegen hun journalisten. De PKG mag zelf bepalen of ze haar dossiers openbaar maakt en zo ja, in welke mate. Maar ook vice-voorzitter van de Bondsdag Wolfgang Thierse (SPD) wil dat het dossier openbaar wordt gemaakt, zodat het kan worden behandeld in het parlement: “nu is absolute transparantie noodzakelijk”.
Secretaris-generaal van de FDP Dirk Niebel wil bekijken of het mandaat van de parlementaire onderzoekscommissie die zich bezighoudt met de rol van de BND in Irak, kan worden uitgebreid. Dan zou zij deze nieuwste affaire omtrent de geheime dienst eveneens kunnen behandelen.
Vandaag is het thema weer gespreksonderwerp van een ingelaste bijeenkomst van de PKG.
Berliner Zeitung
Neue Vorwürfe gegen BND
Süddeutsche Zeitung
BND bespitzelte Journalisten in großem Stil
Spiegel Online
BND will keine Journalisten abgehört haben
Reacties
Geen reacties aanwezig