Nieuwe afluisteraffaire geheime dienst BND
Nieuws

Achtergrond - 24 april 2008

(24 april 2008) Het hoofd van de Duitse veiligheidsdienst BND, Ernst Uhrlau, is onder zware druk komen te staan omdat de dienst journalisten heeft afgeluisterd. Leden van de parlementaire controlecommissie die de geheime diensten controleert, eisen zijn aftreden.

Afbeelding: 1974aca, www.flickr.comUhrlau verliet gisteren na twee en een half uur de verhoorruimte van de commissie met een hoogrood hoofd en weigerde iets te zeggen. Vandaag moet hij, veel eerder dan oorspronkelijk gepland, wederom voor de commissie getuigen. Het gaat in de gesprekken om het afluisteren van een Spiegel-journalist.

Enkelen van de negen commissieleden lieten weten dat “personele consequenties” niet te vermijden zijn en dat het hier om een “schandaal” en “zeer zware schending van grondwettelijke rechten” gaat.

De commissie werkt onder zeer strenge geheimhouding en wilde over de inhoud van het gesprek met Uhrlau niks kwijt. De hoogste baas van de Bundesnachrichtendienst had echter vrijdag toegegeven dat de BND tussen juni en november 2006 Spiegel-journalist Susanne Koebl, die in Afghanistan werkt, heeft afgeluisterd. Dit was nadat de dienst in verband met eerdere schandalen beloofd had geen journalisten meer af te luisteren.

Ook in 2007 zou de BND nog journalisten hebben bespioneerd, aldus voormalig ZDF-correspondent Ulrich Tilgner. Een hoge Duitse diplomaat in Kaboel had hem vorig jaar gezegd dat hij moest "begrijpen" dat hij werd afgeluisterd.

In het geval van Koebl was de geheime dienst geïnteresseerd in het e-mailverkeer van de journaliste met een Afghaanse minister, bij Tilgner zou het gaan om zijn contacten met een in Afghanistan ontvoerde Duitse ingenieur .

Uhrlau zou gisteren tegen de commissie hebben gezegd dat hij pas twee maanden geleden op de hoogte was gebracht van het afluisteren van Koebl. Er zou een spionageprogramma op de computer van de betreffende Afghaanse minister zijn geplaatst. Het besluit daartoe was op “afdelingshoofdenniveau” genomen. Andere bronnen beweren echter dat Uhrlau al veel langer van de afluisteraffaire wist.

In 2006 was de BND in opspraak geraakt omdat de dienst journalisten bespioneerde die informatie over de dienst zelf zouden hebben. De PKG, de parlementaire controlecommissie die toezicht houdt op de geheime diensten, maakte toen bij hoge uitzondering haar rapport over de affaire openbaar. De regering verbood de dienst nog langer journalisten af te luisteren. Dat gaat in tegen de in de grondwet vastgelegde persvrijheid.

                                                          Spiegel Online, FAZ.NET, ZDF Heute.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger