BND actief bij zoektocht naar ontvoerde Israëli’s
Nieuws

Achtergrond - 21 juli 2006

(21 juli 2006) De Duitse geheime dienst BND neemt mogelijk al weken actief deel aan de Israëlische zoekactie naar ontvoerde soldaten in Libanon en de Gazastrook. De BND werkt hierbij samen met Russische agenten. Dit meldt de Berliner Zeitung.

Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken deed donderdag op de Duitse televisiezender ZDF al een oproep aan Duitsland om te helpen bij de ontvoeringcrisis. Leden van de Palestijnse Hamas-beweging en de Libanese Hezbollah ontvoerden eind juni Israëlische soldaten in Gaza en Libanon en lokten daarmee een grootscheeps Israëlisch offensief in beide gebieden uit.

Volgens de Berliner Zeitung is de Duitse hulp al enkele weken een feit. De BND maakt hierbij gebruik van haar contacten met beide radicale islamitische groeperingen. De operatie vindt plaats in nauwe samenwerking met de Russische buitenlandse inlichtingendienst SWR. Na de ontvoering van de eerste Israëlische soldaat Gilad Shalit op 25 juni in de Gazastrook zouden minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (SPD) en zijn Russische collega Sergei Ivanov hierover in Moskou overeenstemming hebben bereikt.

De inbreng van de Duitse geheime dienst was in 2004 beslissend bij een gevangenenruil tussen Hezbollah en Israël. Leidende Duitse bemiddelaar was de huidige BND-chef Ernst Uhrlau. In de uitzending van ZDF sprak de Israëlische woordvoerder de hoop uit dat bij de huidige crisis “dezelfde functionarissen uit Duitsland weer in actie kunnen komen.” Overigens deed Shimon Stein, de Israëlische ambassadeur in Duitsland, in een interview met weekblad Der Spiegel de oproep af als “een onnauwkeurigheid”.

Mogelijke deelname van Duitse soldaten aan een toekomstige internationale vredesmacht in het Midden-Oosten houdt ondertussen in Berlijn de politieke gemoederen bezig. Zowel de EU als de G8 hebben zich deze week uitgesproken voor de stationering van een VN-vredesmacht in Zuid-Libanon.

Vanuit de SPD gaan stemmen op een Duitse vredesmissie niet op voorhand uit te sluiten. Inzet van Bundeswehr-soldaten in een bufferzone in Libanon zou een concrete uiting zijn van de morele verplichting die Duitsland heeft ten opzichte van de joodse staat. “Aan de andere kant mag het nooit gebeuren dat Duitse soldaten op Israëliërs schieten”, zei SPD-vicefractievoozitter Walter Kolbow.

Politici van de CDU reageerden terughoudender. Blauwhelmen in Libanon of Gaza zijn slechts geloofwaardig als ze beide partijen kunnen afschrikken, reageerde europarlementariër Elmar Brok. En tegenover Israëliërs kan de Bundeswehr dat niet maken, betoogde de christendemocraat. Die Grünen vrezen dat de gevoelens van Holocaust-overlevenden “bijzonder gekwetst” zullen zijn door de aanwezigheid van Duitse soldaten.

Bondskanselier Angela Merkel zei begin deze week niets te voelen voor Duitse deelname aan een vredesmacht. “Dat is op dit moment in het geheel geen thema”. Ook minister van Defensie Franz Josef Jung (CDU) sloot zich daarbij aan. Het Duitse leger is momenteel actief in Afghanistan, Congo en Kosovo.

Het vooruitzicht op een vredesmacht lijkt vooralsnog verder weg dan ooit. Israël is vandaag met een grootscheeps grondoffensief in Libanon begonnen. Voorwaarden voor inzet van VN-troepen zijn een wapenstilstand en toestemming van zowel Israël als Libanon.

Berlin Online
BND soll entführte Israelis retten

Spiegel Online
BND soll an Suche nach israelischen Soldaten beteiligt sein

FAZ.NET
Israel bittet Deutschland um Hilfe

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger