Ergernis over trage start BND-onderzoek
Nieuws

Achtergrond - 11 mei 2006

(11 mei 2006) De parlementaire onderzoekscommissie naar de activiteiten van de Duitse geheime dienst BND heeft vandaag haar werk opgevat, na vijf weken stilte. Regering en oppositie geven elkaar de schuld van de vertraging.

Het begin van het onderzoek valt samen met de viering van de 50ste verjaardag van de Bundesnachrichtendienst (BND). Om het jubileum in te luiden houdt bondskanselier Angela Merkel (CDU) vandaag een rede in het Deutsches Historisches Museum in Berlijn.

De leden van de BND-onderzoekscommissie zijn echter bepaald niet in feeststemming. De commissie, die vijf weken geleden in het leven werd geroepen, zou eigenlijk voor het zomerreces haar onderzoek afronden. Dat gaat zij nu nooit meer halen. “Een absolute illusie”, mopperde Hans Christian Ströbele, voor Die Grünen lid van het gremium. Volgens Ströbele is er de afgelopen weken helemaal niets gebeurd. De groene politicus verwijt de grote coalitie weinig zin te hebben in een vlotte afwikkeling van de zaak. Op hun beurt wrijven regeringspartijen CDU/CSU en SPD het de oppositie aan niet op tijd hun aanvragen te hebben ingediend.

In de elfkoppige commissie zijn de regeringspartijen met elk vier leden vertegenwoordigd. De oppositiepartijen FDP, Die Grünen en de Linkspartei leveren per fractie één lid. Voorzitter is de christen-democraat Volker Kauder, die in de Bondsdag de CDU-fractie leidt.

De onderzoekscommissie, het zwaarste middel dat de Bondsdag heeft om de regering te controleren, moet een complex aan BND-activiteiten in de strijd tegen terreur ophelderen. De commissie moet bijvoorbeeld uitzoeken wat waar is van de aanhoudende speculaties over CIA-vluchten over Duits grondgebied – met of zonder medeweten van de eigen geheime dienst. En erachter komen of de regering-Merkel iets weet van CIA-gevangenissen in Europa.

Hoog op de agenda staat ook de rol van twee Duitse BND-agenten in de oorlog tegen Irak in 2003. Die hebben mogelijk de Amerikanen bij hun strijd geholpen, terwijl de toenmalige rood-groene regering van kanselier Schröder naar buiten toe fel tegenstander was van de oorlog. Daarnaast zoekt de commissie uit wat Schröders regering wist van de ontvoering van de Duitse Libanees Khaled El-Masri door de CIA en de mogelijke betrokkenheid van Duitse agenten bij diens verhoor in Kabul.

De resultaten van het BND-onderzoek kunnen daarmee voor zowel de huidige als de vorige regering pijnlijk zijn.

De commissie hoopt eind dit jaar haar werkzaamheden af te ronden.

Handelsblatt.com
Antragsflut zum Auftakt des BND-Ausschusses

Süddeutsche .de
Opposition fordert größtmögliche Aufklärung im BND-Ausschuss

ZDF Heute.de
BND-Ausschuss nimmt Arbeit auf

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger