Lafontaine en SPD op ramkoers
Nieuws

Achtergrond - 29 mei 2007

(29 mei 2007) Het is bonje tussen Oskar Lafontaine en de SPD. Nadat Die Linke-leider Lafontaine in een interview zware beledigingen had geuit aan het adres van SPD-kopstuk Franz Müntefering, openden de sociaaldemocraten frontaal de aanval op Lafontaine.

Grote woorden werden niet geschuwd in het verweer van de SPD op de uitlatingen van hun voormalige partijgenoot en grootste electorale plaaggeest Oskar Lafontaine. Lafontaine is als de gevallen engel Lucifer, zei SPD-Bondsdaglid Ludwig Stiegler, op wie “de vloek van de scheuring binnen de arbeidersbeweging rust, die in de Duitse en Europese geschiedenis alleen maar voor onheil heeft gezorgd”. Iets aardser maar niet minder vernietigend was de kritiek van SPD-minister van Milieu Sigmar Gabriel, die de fractievoorzitter van de grote concurrent op links honend een hulpje van de Taliban noemde.

Directe aanleiding voor de ruzie vormde de uitlatingen van Lafontaine over vice-kanselier Franz Müntefering. Lafontaine noemde Müntefering zondag in een interview op de Duitse radio een “blaaskaak” met “intellectuele gebreken”. Bovendien zou de SPD volgens Lafontaine met het beruchte sociale plan Hartz IV hebben bijgedragen aan de “beroving van de werknemer”. Daarnaast laakte de vroegere SPD-leider de NAVO-missie in Afghanistan, waarvan Duitsland met circa drieduizend soldaten de grootste troepenleverancier is. Volgens Lafontaine handelt de NAVO in Afghanistan in strijd met de Geneefse Conventies en maakt het zich daarmee schuldig aan terreur. De Duitse soldaten zijn slachtoffer van een verkeerde buitenlandse politiek en het is “laag, miserabel en laf” dat de verantwoordelijke politici in Duitsland zich vooral achter hun soldaten verschuilen, aldus Lafontaine.

“Lafontaine haat de SPD meer dan de CDU en FDP bij elkaar” vat SPD-prominent Johannes Kahrs de situatie samen. De sociaaldemocraten zitten danig in hun maag met de nieuwe concurrentie op links van Lafontaine en zijn Linkspartei. De SPD doet het slecht in de peilingen en partijleider Kurt Beck kampt met een populariteitsprobleem. De traditionele achterban van de partij mort over de harde sociaal-economische koers van de laatste jaren en wijkt uit naar Die Linkspartei, het nieuwe politieke thuis van SPD-dissident Lafontaine. 

De animositeit tussen de SPD en Lafontaine zit diep. De politicus was jarenlang prominent sociaaldemocraat. In 1990 was hij als kanselierskandidaat de uitdager van Helmut Kohl en van 1995 tot 1999 bekleedde Lafontaine het SPD-voorzitterschap. De huidige ruzie vormt niet meer dan het zoveelste hoofdstuk in een mediagevecht dat al woedt sinds het aftreden van Lafontaine als SPD-minister van Financiën in 1999.

Lafontaine kon zich destijds niet vinden in het in zijn ogen te weinig “sociale” economische beleid van bondskanselier Gerhard Schröder en kondigde al na 136 dagen zijn vertrek aan. Vlak voor de verkiezingen in 2005 stapte Lafontaine over naar de WASG, de beweging die samen met de Linkspartei de verliezers van Gerhards Schröders hervormingen vertegenwoordigde. Sindsdien is "nestbevuiler" en "verrader" Lafontaine bezig aan een wraakexercitie tegen zijn oude partij, die op haar beurt Lafontaines' tirades in gelijke munt terugbetaalt.

Spiegel Online
SPD attackiert "Luzifer" Lafontaine

FAZ.NET
Lafontaine wirft Müntefering „intellektuelle Defizite“ vor

Stern
Streit unter den Linken: "Großmaul!" "Luzifer!" "Scheinriese!"

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger