Duitslandweb logo Duitslandweb

Oskar Lafontaine verlaat Die Linke

Kort nieuws - 17 maart 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Oskar Lafontaine (78), jarenlang een van de kopstukken van Die Linke, stapt uit de partij en maakt een einde aan zijn politieke carrière. Hij was in 2007 een van de oprichters van de socialistische partij.

Lafontaine was jarenlang een prominent gezicht binnen de sociaaldemocratische SPD, waarvoor hij onder meer deelstaatpremier van Saarland (1985 tot 1998), kanselierskandidaat (1990), partijvoorzitter (1995 tot 1999) en minister van Financiën (1998 tot 1999) onder SPD-kanselier Gerhard Schröder was.

In 2005 verliet hij de SPD, en sloot zich aan bij de WASG, een beweging van ontevreden SPD’ers. Samen met de Oost-Duitse PDS fuseerde de WASG in 2007 tot Die Linke. Sinds 2009 was hij fractievoorzitter van Die Linke in het deelstaatparlement van Saarland. Lafontaine is echtgenoot van Linke-politica Sahra Wagenknecht, die tussen 2015 en 2019 co-fractievoorzitter van de partij was.

"Ik wilde dat er in het politieke spectrum een links alternatief zou zijn voor de politiek van sociale onzekerheid en ongelijkheid , daarom heb ik de partij Die Linke mede-opgericht. Die Linke van vandaag heeft die claim opgegeven", zei Lafontaine vanmorgen. Lees meer bij Der Spiegel

Zie ook op Duitslandweb:
Oskar Lafontaine: Links geweten zwemt tegen de stroom in (verkiezingsdossier 2009)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Het markante taalgebruik van Robert Habeck

Het markante taalgebruik van Robert Habeck

Groenen-minister Habeck valt op in de Duitse politiek vanwege zijn communicatiestijl.


Lees meer

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

Indrukwekkende getuigenissen over vervolging van lhbtiq'ers in en na de oorlog, tijdens de Holocaust-herdenking in de Bondsdag.


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer

De zware wapens

De zware wapens

Uitgerekend in Duitse progressieve kringen is er veel steun voor wapens voor Oekraïne. Het verandert de dagelijkse gesprekken zelfs in Kreuzberg, merkt Merlijn Schoonenboom.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger