Geldtransporteur veroordeeld voor fraude
Nieuws

Achtergrond - 23 mei 2007

(23 mei 2007) Topmanager Karl-Heinz Weis, voormalig leidinggevende van het Duitse geldtransportbedrijf Heros, is vanochtend wegens fraude veroordeeld tot tien jaar cel. De rechter achtte bewezen dat hij en drie andere managers ongeveer 270 miljoen euro verduisterden.

De zaak tegen het management van Heros is een van de grootste fraudeprocessen in de Duitse geschiedenis. Ruim een jaar geleden werd Duitslands grootste geldtransporteur ervan beschuldigd bijna 300 miljoen euro te hebben ontvreemd. Vanochtend werd Karl-Heinz Weis in 157 fraudegevallen schuldig bevonden en veroordeeld tot tien jaar cel. Drie andere managers kregen celstraffen van tussen de zes en de acht jaar.

Heros was verantwoordelijk voor de helft van alle geldtransporten in Duitsland en vervoerde dagelijks zo’n 600 miljoen euro. Het bedrijf rekende zowel particulieren als grote bedrijven, zoals warenhuisketen Karstadt, tot zijn klantenkring. Ongeveer 1800 klanten zijn door de fraude gedupeerd.

Vanaf het begin van de jaren negentig verdonkeremaande Heros grote bedragen door stelselmatig minder en later te leveren dan afgesproken. Het geld dat werd verduisterd verdween voor een deel in de zakken van medewerkers, maar werd ook gebruikt om gaten in de boekhouding te vullen.

Drie maanden nadat de vuile zaakjes aan het licht waren gekomen, werd het failliet verklaarde bedrijf voor 13,5 miljoen euro overgenomen door de Amerikaanse investeerder MatlinPatterson. Het bedrijf gaat sindsdien verder onder de naam SecurLog. Ruim 1000 medewerkers verloren hun baan ten gevolge van de overname.

Handelsblatt.com
Heros-Manager werden für Jahre weggesperrt

Süddeutsche.de
Heros-Chef muss zehn Jahre hinter Gitter

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger