Duitse geldtransporteur failliet na fraude
Nieuws

Achtergrond - 21 februari 2006

(21 februari 2006) De grootste Duitse geldtransporteur Heros heeft uitstel van betaling aangevraagd na beschuldigingen dat bij dochteronderneming Nordcash rond 300 miljoen euro van klanten is gestolen. Het zou een van de grootste fraudegevallen in de Duitse geschiedenis betekenen.

Na invallen in 25 filialen en privéwoningen zijn afgelopen weekend vier medewerkers van Nordcash uit Mönchengladbach gearresteerd. Zij worden ervan beschuldigd het geld de afgelopen jaren bij transporten te hebben gestolen. Heros organiseert de helft van alle geldtransporten in Duitsland en vervoert elke dag zo’n 600 miljoen euro. Nordcash heeft zich gespecialiseerd in het ophalen, tellen en bijschrijven van de dagopbrengsten van supermarkten en warenhuizen.

Het gestolen geld zouden de werknemers zelf hebben gehouden, maar voor een groot deel ook hebben gebruikt om Nordcash draaiende te houden. “Het geld is weg”, concludeerde officier van justitie Peter Aldenhoff. Na de beschuldigingen kondigde Heros gisteren uitstel van betaling aan voor alle 23 dochterondernemingen.

De gevolgen van de surseance zullen de komende dagen in Duitsland merkbaar zijn, doordat het bedrijf bijvoorbeeld pinautomaten niet meer bijvult. Ook de Deutsche Bundesbank, dat het betalingsverkeer in Duitsland controleert, is voor vervoer van het geld afhankelijk van commerciële geldtransporteurs als Heros. De instelling heeft alle zestig filialen in het land opgeroepen genoeg contant geld achter de hand te houden en flexibele openingstijden te hanteren voor mensen en bedrijven die geld nodig hebben.

Onder de gedupeerde bedrijven vallen onder meer de grootste Duitse warenhuisketen Karstadt en handelsconcern Metro. Die laatste is het moederbedrijf van onder andere Makro, de electronicawinkels Mediamarkt en Saturn en van warenhuisketen Kaufhof. Hoe groot de financiële schade is die zij aan de fraude overhouden, is op dit moment nog onduidelijk. “We zijn bezig alles te na te gaan”, aldus een Kaufhof-woordvoerder.

FAZ.NET
Geldtransport-Firma nach Betrugsfall insolvent

Spiegel Online
Heros-Pleite bedroht Geldversorgung

Die Welt.de
Heros-Pleite gefährdet Bargeldversorgung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger