Mannesmann-proces gestaakt
Nieuws

Achtergrond - 29 november 2006

(29 november 2006) Het Mannesmann-proces rond het grootste bedrijfsschandaal uit de Duitse geschiedenis is met een sisser afgelopen. De rechtbank in Düsseldorf heeft het proces gestaakt. De aangeklaagden moeten 5,8 miljoen euro betalen en zullen verder niet worden vervolgd.  

De aangeklaagden zijn onder meer Klaus Esser, voormalig directeur van de telecomtak van industrie- en telecomconcern Mannesmann, en Joseph Ackermann, de voorzitter van de Deutsche Bank. Hij zat in de raad van toezicht van Mannesmann. Het openbaar ministerie klaagde hen aan voor omkoping en zelfverrijking. Het management van Mannesmann accepteerde in 2000 premies ter waarde van 57 miljoen euro in ruil voor de overname van het bedrijf door het Britse Vodafone. De overname van het bedrijf door Vodafone verliep tot het premie-aanbod uiterst moeizaam. De raad van toezicht keurde de betaling van die premies goed. Hierdoor werden de aandeelhouders van Mannesmann benadeeld. Vodafone betaalde 180 miljoen euro voor het bedrijf.

In juli 2004 werden de verdachten vrijgesproken. De rechter achtte destijds kwade opzet niet bewezen en kwam tot de conclusie dat er geen strafbare feiten waren gepleegd. Het Openbaar Ministerie ging echter tegen de vrijspraak in beroep, en in 2005 werd de zaak terugverwezen naar de rechtbank in Düsseldorf. Die heeft het proces nu definitief stopgezet.

Het besluit van de rechter volgde op het verzoek van Ackermann een eind te maken aan het proces. Ackermann betaalt hiervoor 3,2 miljoen euro. Esser, die tot nog toe steeds voor vrijspraak pleitte, heeft ingestemd met de betaling van 1,5 miljoen euro, en de voorzitter van de raad van toezicht Joachim Funk met één miljoen. De aangeklaagden hebben dankzij dit besluit geen strafblad. Voor Ackermann betekent dit dat hij voorzitter van de Deutsche Bank kan blijven. Hij heeft overigens zelf niet geprofiteerd van de premies. Degenen voor wie dit wel geldt, kunnen de bedragen dankzij deze uitspraak waarschijnlijk houden. Esser heeft bijvoorbeeld 16 miljoen euro aan premies ontvangen.

De rechter vond het voortzetten van het proces niet wenselijk, omdat het geen openbaar belang dient. De feiten vonden ruim zes jaar geleden plaats en de aangeklaagden zijn lang en zwaar belast geweest met de zaak, zo motiveerde hij zijn besluit. Bovendien zouden veel van de onduidelijkheden in het proces niet kunnen worden opgehelderd binnen een redelijke termijn.

Het besluit roept veel weerstand op. Juristen noemen het een bewijs van onvermogen van de rechtbank. Bankanalisten zijn echter blij. Het feit dat Ackermann nu weer aan het werk kan zonder strafblad is goed voor de bankwereld, vinden zij.

Handelsblatt.com
Mannesmann-Prozess ist aus

Spiegel Online
Mannesmann-Verfahren gegen Millionen-Auflagen eingestellt

Süddeutsche Zeitung 
"Kein Handel mit der Gerechtigkeit"

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger