Zaak tegen Mannesmann begonnen
Nieuwsflash

Achtergrond - 21 januari 2004

(21 januari 2004) Vandaag wordt in het Landgericht in Düsseldorf de zaak tegen telecombedrijf Mannesmann geopend. Het betreft het grootste bedrijfsschandaal in de Duitse geschiedenis. Een keur van internationale topmanagers dient in het getuigenbankje plaats te nemen.

Drie jaar geleden was Mannesmann verwikkeld in een moeizaam overnameproces met het Britse telecombedrijf Vodafone. Mannesmann werd uiteindelijk overgenomen door Vodafone, maar niet zonder daar een bedrag van 112 miljoen DM (ruim 57 miljoen euro) voor de top van het Duitse bedrijf uit te slepen. Voormalig president Klaus Esser incasseerde alleen al 60 miljoen DM. Esser zou alleen met de overname hebben ingestemd als er dergelijke afkoopsommen zouden worden betaald. Het Openbaar Ministerie in Düsseldorf twijfelde zeer aan de wettelijkheid van de gang van zaken tijdens de overname. Vermoed wordt dat de bedrijfstop het met elkaar op een akkoordje heeft gegooid: de weerstand tegen Vodafone werd opgegeven om er financieel beter van te worden. De aandeelhouders werden door de overname sterk benadeeld.

Ook voormalig voorzitter van vakbond IG Metall, Klaus Zwickel en Josef Ackermann, chef van de Deutsche Bank, zijn bij het schandaal betrokken en moeten zich voor het gerecht verantwoorden. Zij zaten in de Raad van Toezicht van Mannesmann. Waarschijnlijk stemden zij, net als de rest van de Raad, in met de overname na daar een aanzienlijke geldsom voor ontvangen te hebben.

Er staan nu al 37 zittingsdagen ingeruimd voor de spectaculaire zaak, die tot eind juni zullen duren. Vanochtend is de eerste daarvan al onderbroken, omdat de advocaat van de aangeklaagden meende dat de aanklacht rechtsongeldig was. Er zijn zestig getuigen opgeroepen, waaronder ex-president Chris Gent van Vodafone en de voormalige baas van verzekeringsmaatschapij Allianz, Henning Schulte-Noelle. Esser zei vlak voor het begin van de rechtszaak vanochtend: "Ich werde nicht die Einstellung des Verfahrens beantragen, weil ich mich sehr korrekt verhalten habe und wir jetzt hier sind, um das festzustellen."

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Fall Mannesmann

Süddeutsche Zeitung
Wie auf dem Basar

Der Spiegel
Verhandlung nach wenigen Minuten unterbrochen

Die Welt
Mannesmann-Prozess kurz nach Beginn unterbrochen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger