Vrijspraak in Mannesmannproces
Nieuws

Achtergrond - 22 juli 2004

(22 juli 2004) Met de vrijspraak van alle aangeklaagden is vanmorgen een eind gekomen aan het Mannesmannproces, één van de spectaculairste economische rechtszaken uit de Duitse geschiedenis. Het Gerechtshof in Düsseldorf achtte het niet bewezen dat de aangeklaagden zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten, toen zij in 2000 betrokken waren bij de overname van het Mannesmann-concern door het Britse Vodafone.

Het Openbaar Ministerie had gevangenisstraffen tot drie jaar geëist tegen de aangeklaagden onder wie Klaus Esser, voormalig directeur van Mannesmann, Josef Ackermann, directeur van de Deutsche Bank en Klaus Zwickel, voormalig voorzitter van de vakbond IG Metall. Ackermann en Zwickel zaten in de Raad van Toezicht van het Mannesmann-concern. Zij hebben de betaling van premies aan het management ter waarde van 57 miljoen euro goedgekeurd en hen wordt verweten de aandeelhouders hiermee te hebben benadeeld. De overname van Mannesmann door Vodafone ter waarde van 180 miljoen euro liep begin 2000 uiterst moeizaam. In februari van dat jaar stemde Esser echter plotseling toch in met de verkoop van het bedrijf, waarvoor hij vervolgens een premie van bijna 30 miljoen euro ontving.

Rechter Brigitte Koppenhöfer sprak de aangeklaagden vanmorgen vrij. Zij vond de aanklacht van het Openbaar Ministerie dat er boze opzet in het spel was, niet overtuigend bewezen. "Het gerechtshof is alleen bevoegd te oordelen over de strafrechtelijke relevantie van de zaak en niet om een moreel oordeel uit te spreken", aldus Koppenhöfer. De uitspraak kwam niet onverwacht. Eind maart van dit jaar oordeelde het Economisch Gerechtshof in Düsseldorf al dat er bij de overname weliswaar tegen het aandeelrecht ingegaan was, maar dat er geen strafbare feiten waren gepleegd.

Het Openbaar Ministerie heeft nu een week de tijd om bij het Bundesgerichtshof tegen de vrijspraak in cassatie te gaan. Verwacht wordt dat dat ook zal gebeuren.

Süddeutsche Zeitung
Freispruch für alle Angeklagten
Chronik einer angekündigten Bereicherung

Frankfurter Allgemeine Zeitung
"Wir sind kein Scherbengericht"

Die Welt
Sechs Freisprüche im Mannesmann-Prozess

Der Spiegel
Richterin rechnet mit Öffentlichkeit ab

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger