Weber nieuwe president Bundesbank
Nieuwsflash

Achtergrond - 21 april 2004

(21 april 2004) Het Bundeskabinett zal vandaag de 47-jarige Axel Weber als nieuwe president van de Bundesbank benoemen. Minister Eichel van Financiën zal nog aan het begin van de middag een persconferentie geven in Berlijn. Weber volgt Ernst Welteke op, die tot aftreden werd gedwongen nadat de zogenaamde 'hotelaffaire' aan het licht was gekomen.

De keuze voor Weber wordt begroet, maar ook als verrassend ervaren. De Financial Times Deutschland betitelt de benoeming als een "positive Überraschung". De professor in de Internationale Economie aan de Universität Köln en expert in economische politiek is slechts weinigen buiten zijn vakgebied bekend. Hij maakte sinds 2002 deel uit van de Sachverständigenrat zur Begutachtung der gesamtwirtschaftlichen Entwicklung - ook wel de Wirtschaftsweise genoemd. Daarnaast kent men hem in het buitenland als directeur van het Center for Financial Studies in Frankfurt am Main.

Klaus Zimmermann, president van het Deutsche Institut für Wirtschaftsforschung (DIW), merkte op dat Weber de eerste wetenschapper is, die de sprong naar de top van de Bundesbank heeft gewaagd. "Meneer Weber kent de Europese banken als zijn broekzak", volgens Zimmermann. Hij is ook van mening dat met Weber, die geen enkele bureaucratische ervaring heeft, aan het hoofd van de Bundesbank het gewicht van Duitsland in de Europese Centrale Bank (ECB) zeker zal groeien.

Bondskanselier Gerhard Schröder en minister van Financiën Hans Eichel (beiden SPD) besloten dinsdagavond Weber als kandidaat voor de openstaande vacature aan het Bundeskabinett voor te leggen. Vooral Eichel schijnt zich hard gemaakt te hebben voor Weber. Het Ministerie van Financiën liet weten dat met Weber een internationaal bewezen expert werd voorgesteld, die de traditie van de Bundesbank om de prijsstabiliteit te waarborgen, kan voortzetten. De Bundesbank bewaart haar onafhankelijke positie met professor Weber aan het hoofd; hij is namelijk niet uit de politiek of uit de Bundesbank zelf afkomstig.

Jürgen Stark, de huidige vice-president van de Bundesbank, is als kandidaat voor het presidentschap gepasseerd en dat maakt zijn positie momenteel precair. Zijn affiniteit met de CDU/CSU werd als hindernis beschouwd. Volgens sommige media legt hij zijn functie neer als hij geen president wordt. In regeringskringen zegt men dat Stark van te voren van de beslissing op de hoogte is gebracht.

Ook de oppositiepartij CDU/CSU staat positief tegenover de kandidaat voor het presidentschap van de Bundesbank. Vice-fractievoorzitter Friedrich Merz zei dat de keuze voor Weber een "in elk opzicht overtuigende oplossing" was. Of hij het er ook bij het moeilijke herstructureringsproces van de Bundesbank goed vanaf gaat brengen, moet de toekomst uitwijzen.   

Financial Times Deutschland
Axel Weber wird neuer Bundesbankchef

ZDF - Heute
Viel Lob für Weber

Der Spiegel
Eichels Wahl verblüfft die Experten

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Wirtschaftsweiser Weber soll Welteke-Nachfolger werden

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger