Schandaal Bundesbankpresident steeds groter
Nieuwsflash
Achtergrond - 19 april 2004
(19 april 2004) De affaire rond de vrijdag afgetreden Bundesbank-president Ernst Welteke lijkt steeds groter te worden. De CDU/ CSU beschuldigt minister van Financiën Hans Eichel ervan, informatie over Welteke openbaar te hebben gemaakt en ziet de affaire als een Duitse versie van het Watergate-schandaal. Dat maakt de benoeming van een opvolger er niet makkelijker op. Welteke krijgt ondertussen tot en met 2007 zijn volledige salaris doorbetaald, hetgeen neerkomt op bijna 1 miljoen euro.
Ernst Welteke kwam in opspraak omdat hij als president van de Deutsche Bundesbank rond oud en nieuw 2001/2002 op kosten van de Dresdner Bank met zijn vrouw en kinderen vier nachten in het chique Berlijnse Hotel Adlon heeft doorgebracht, ter gelegenheid van de viering van de invoering van de euro. Dat verblijf kostte de Dresdenr Bank meer dan duizend euro. In zijn functie als Bundesbank-president hoort Welteke de Dresdner Bank te controleren en is het dus dubieus dat hij zich door de bank laat fêteren. Begin april, toen de affaire aan het licht kwam, betaalde Welteke de rekening alsnog, gedeeltelijk met geld van de Bundesbank, gedeeltelijk uit eigen zak, maar hij weigerde af te treden. Vorige week werd echter bekend dat hij in het voorjaar van 2003 op kosten van BMW drie dagen op een jacht in Monte Carlo heeft gelogeerd en daar naar de formule-1-races heeft gekeken. BMW heeft zelf een geldinstituut dat ook onder de controle van de Bundesbank valt. Weltekes positie bleek niet langer houdbaar.
Uiteindelijk besloot hij afgelopen vrijdag zelf terug te treden, maar veel keuze had hij ook niet meer. De Raad van Bestuur van de Bundesbank vond zijn terugtreden passend en CSU-voorzitter Stoiber noemde Welteke's stap zelfs "terecht". Omdat Welteke zelf is teruggetreden, houdt hij zijn volledige inkomen, 350.000 euro per jaar, tot 2007. Dit zou de hoogste afkoopsom die ooit in Duitsland zou worden betaald. Als de Raad van Bestuur hem had ontslagen, had hij veel minder geld gekregen. Maar de Bundesbank ontkent dat Welteke zoveel geld krijgt. Om hoeveel het wel gaat, wil de Bank niet zegen.
Volgens de oppositiepartijen CDU en CSU zitten Hans Eichel en zijn medewerker Klaus-Peter Schmidt-Duguelle achter de affaire. Schmidt-Deguelle zou de bewijsstukken over Weltekes verblijf in het Adlon-Hotel op illegale wijze verkregen hebben en ze naar buiten hebben gebracht. Hij was tot een jaar geleden als voorlichter werkzaam bij de Dresdner Bank en had de festiviteiten die Welteke destijds bezocht, mede georganiseerd. Schmidt-Duguelle noemt deze beschuldigingen echter "volkomen absurd". Eichel zou van Welteke af hebben gewild, omdat hij tegen een verkoop van de goudreserven van de Bundesbank ten gunste van de begroting van de regering zou zijn. Eichel wil die goudreserven wel verkopen. Dit argument wordt door de regering teruggewezen.
Als mogelijke opvolgers van Welteke worden staatssecretaris voor Economische Zaken Alfred Tacke genoemd, staatssecretaris van Financiën Caio Koch-Wesr en vice-president van de Bundesbank Jürgen Stark. CDU en CSU zijn fel tegen een benoeming van beide staatssecretarissen, omdat de Bundesbank dan teveel in de partijpolitiek zou worden getrokken. Volgens Stoiber wordt het aanzien van de Bundesbank ernstig beschadigd als "de Bondsregering de Deutsche Bundesbank als haar eigendom zou behandelen". Volgens hem moet Weltekes opvolger een "onafhankelijke en internationaal erkende autoriteit zijn". Ook de FDP deelt die mening. Waarschijnlijk besluiten Schröder en Eichel morgen wie de nieuwe Bundesbank-president wordt.
Süddeutsche Zeitung
Das Millionengeschenk
Zweikampf um die Spitze der Bundesbank
Frankfurter Allgemeine Zeitung
Kauder: Eichel will Bundesbank-Gold für Wahlkampf nutzen
Eichel weist Vorwurf der Intrige zurück
Die Welt
Welteke erhält nach Rücktritt volles Gehalt
Der Spiegel
Ruhegehalt "deutlich niedriger"
Ein flotter Dreier
Letzte Ausfahrt Monte Carlo
Reacties
Geen reacties aanwezig