SPD en Groenen willen vliegen duurder maken
Nieuwsflash

Achtergrond - 20 april 2004

(20 april 2004) De Bondsdagfracties van de SPD en Bündnis 90/Die Grünen willen vliegen duurder maken door het invoeren van een belasting op vliegtuigbenzine en BTW op vluchten naar het buitenland. Treinreizen moeten goedkoper worden. Maar omdat CDU en CSU tegen zijn, is het de vraag of het lukt deze maatregelen snel in te voeren.

SPD en Bündnis 90/Die Grünen willen vliegen op de lange termijn duurder maken. "Wij willen met deze maatregelen gelijkwaardige concurrentievoorwaarden creëren voor vlieg- en treinverkeer", aldus verkeerswoordvoerder Albert Schmidt van Bündnis 90/Die Grünen. Dat zou in het rood-groene regeerakkoord zo zijn afgesproken.

Op dit moment gelden voor het vliegverkeer een aantal belastingvoordelen. Over vliegtickets hoeft geen BTW te worden betaald, terwijl dat wel geldt voor de Bahncard, de Duitse kortingskaart voor de trein. Ook hoeft er voor vliegtuigbenzine geen belasting op minerale olie te worden betaald, en voor autobenzine wel.

De fracties willen dat de regering deze ongelijke behandeling beëindigt door de voordelen voor het vliegverkeer af te schaffen. Ook moet de BTW-prijs op sommige treinkaartjes worden verminderd. De partijen hopen dat de Bondsdag daarover komend najaar kan beslissen, maar volgens een woordvoerder van minister van Financiën Hans Eichel zal dat niet lukken. Vorige jaar werd een dergelijk voorstel door de CDU/CSU-meerderheid in de Bondsraad tegen gehouden.

Volgens berekeningen van het Deutsche Institut für Wirtschaftsforschung (DIW) loopt de fiscus per jaar 2,7 miljard euro belasting mis door de privileges die voor het vliegverkeer gelden. Milieuorganisaties zijn blij met de plannen van de SPD en de Groenen. Zij willen dat er ook BTW op binnenlandse vluchten wordt geheven. Het bedrijfsleven is echter bang dat vliegmaatschappijen hun vluchten naar het buitenland verplaatsen en niet meer op bv. München maar op Parijs gaan vliegen.

Süddeutsche Zeitung
Koalition will Fliegen teurer machen

Der Spiegel
SPD und Grüne wollen Fliegen teurer machen

Berliner Zeitung
Fliegen soll teurer werden

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger