Duitse kabinet strijdt over kooldioxide-uitstoot
Nieuwsflash
Achtergrond - 18 maart 2004
(18 maart 2004) Bündnis 90/Die Grünen gaat de strijd aan met minister Clement van Economische Zaken. Na lang en moeizaam onderhandelen waren de staatssecretarissen van de ministeries van Economische Zaken en Milieu het eens geworden over de hoeveelheid kooldioxide waarmee de Duitse industrie het milieu per jaar mag belasten. Maar toen gooide Clement plotseling roet in het eten. Hij sprak zijn veto uit en wil nu nieuwe gesprekken voeren, omdat de Duitse industrie het niet eens is met het kooldioxidebeleid.
Nieuwsflash
De Duitse Groenen begrijpen niet waarom Clement de gemaakte afspraken niet meer wil nakomen. Volgens milieuwoordvoerder Winfried Hermann is Clement kennelijk vergeten dat Duitsland door de ondertekening van het Verdrag van Kyoto duidelijke internationale verplichtingen heeft. Hij wil nu dat Gerhard Schröder een definitieve beslissing neemt. Volgens regeringswoordvoerder Bela Anda zal de Bondskanselier echter niet ingrijpen. Minister Jürgen Trittin van Milieu (Bündnis 90/Die Grünen) en Clement komen er volgens hem voor 31 maart wel uit. Op die datum moet het kabinet de beslissing over de verdeling van kooldioxide-uitstoot over de verschillende bedrijven volgens afspraak aan Brussel melden. Ook minister Trittin denkt dat hij en Clement het wel eens worden. "Het eigenlijke probleem ligt bij de industrie", aldus Trittin. Hij waarschuwde ervoor, niet teveel toe te geven aan de wensen van de industrie.
In SPD-kringen is men het echter met minister Clement eens. Veertig procent van alle bedrijven in Europa die de regeling over kooldioxide-uitstoot betreft staan in Duitsland, zo redeneren zij Als er geen uitzonderingen gemaakt worden voor belangrijke branches als de cement- en papierindustrie moeten wellicht tientallen bedrijven sluiten.
Vanaf 2005 zullen emissierechten-certificaten in eerste instantie gratis worden uitgegeven. Als een bedrijf de hem toegestane uitstoot niet volledig gebruikt, kan het de certificaten die het overhoudt aan andere bedrijven verkopen. Over de hoeveelheid kooldioxide die uitgestoten mag worden, dus over hoeveel certificaten die dan zullen worden uitgedeeld, was bijna een compromis bereikt. Het zou gaan om een daling tussen 2005 en 2007 van 505 miljoen ton naar 499 ton. Trittin wilde eigenlijk dat het 488 ton zou worden, maar dat ging Clement veel te ver. Hij wil het bedrijfsleven in de huidige labiele conjuncturele situatie zo min mogelijk belasten. Verder gaat het bij de onderhandelingen ook om bepalingen die de overdracht van CO2-uitstootrechten van oude op moderne en efficiënte fabrieken regelen.
Frankfurter Allgemeine Zeitung
Regierung streitet über Emissionsrechte
Die Welt
Trittin: Das Problem ist die Industrie
Emissionshandel: Clement und Trittin weiter uneins
Der Spiegel
Grüne knöpfen sich Clement vor
Clement stoppt Abgashandel per Veto
Berliner Zeitung
Rätselraten über Clement
Koalition in der Klima-Krise
Reacties
Geen reacties aanwezig