"Joschka Fischer is een Arschloch!"
Op bezoek bij de jeugdafdeling van Die Grünen
Achtergrond - 12 mei 2004
(12 mei 2004) Afgelopen weekend vond in Berlijn het partijcongres plaats van Die Grüne Jugend, de jeugdorganisatie van regeringspartij Bündnis 90/ Die Grünen. De jonge idealisten kregen er een lesje in politiek realisme.
Hoogtepunt van het congres vormt het bezoek van Daniel Cohn-Bendit, Duits Europarlementariër en Grüne van het eerste uur. Een oude strijdmakker van Joschka Fischer. Cohn-Bendit ('Dany') geniet grote populariteit onder de groene jeugd: anders dan in Joschka Fischer zien de jongeren in hem iemand die de idealen van de partij altijd trouw is gebleven. Geheel in lijn met de opvatting van de jeugdafdeling pleit hij voor een referendum over een Europese grondwet ("ik weet dat mijn vriend Joschka daar anders over denkt") en voor toetreding van Turkije tot de Europese Unie ("er wonen nu al meer moslims dan Belgen in de Unie!"). Op John Kerry-achtige wijze daagt hij de partijleidster van de CDU uit: "Bring-it-on, Merkel!", ratelt hij met gebalde vuisten. De zaal eet uit zijn hand, als Dany tijdens zijn toespraak ook nog zijn handy tevoorschijn haalt en via het thuisfront de zaal op de hoogte stelt van de tussenstanden in de Bundesliga, kan hij helemaal niet meer stuk. Dany belichaamt de jong gebleven Grüne.
Het soepele optreden van Cohn-Bendit blijkt ook onderdeel te zijn van een tactiek om de jongeren een serieuze boodschap over te brengen. Wanneer hij het publiek eenmaal op zijn hand heeft, laat hij een ander gezicht zien: dat van de ervaren politicus die is gepokt en gemazeld in de machtspolitiek en weet dat het vastklampen aan eigen ideaalbeelden niet altijd productief is. Cohn-Bendit wijst op de dilemma's die inherent zijn aan de politiek: "soms moet je onverwachte coalities sluiten. Voor een liberaal Europees drugsbeleid voel ik mij meer verbonden met de Nederlandse christen-democraten dan met de Zweedse Grünen". "Ja, de huidige globalisering is oneerlijk, maar roepen 'weg met de Wereldhandelsorganisatie!' is niet slim, we hebben haar nodig om de handel te kunnen reguleren". Onder verwijzing naar het VN-drama in Srebrenica zegt hij: "In tegenstelling tot veel andere Grünen ben ik niet principieel tegen militair ingrijpen". Joschka Fischer had het kunnen zeggen.
En dat is ook precies de intentie van Cohn-Bendit: zijn jonge geestverwanten laten wennen aan het idee dat de goedbedoelde plannen die zij dit weekend smeden, niet zomaar één op één kunnen worden doorgezet. Soms zijn concessies en compromissen noodzakelijk. Met Cohn-Bendit als advocaat van de duivel was "Arschloch" Joschka toch nog een beetje aanwezig op het congres.
Mark Schenkel is student Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en schrijft regelmatig artikelen voor het Duitslandweb. Momenteel studeert hij aan deHumboldt Universitätin Berlijn.
Reacties
Geen reacties aanwezig