CDU en CSU presenteren nieuwe hervormingen
Nieuwsflash

Achtergrond - 8 maart 2004

(8 maart 2004) De top van de CDU en de CSU zijn het eens geworden over nieuwe arbeidsmarkt- en belastinghervormingen. Ze willen de ontslagregeling versoepelen en de belastingtarieven in het huidige systeem verlagen. Eerder geformuleerde radicalere voorstellen hebben het niet gehaald.

Nieuwsflash

Het overleg werd niet zonder heftige strijd gevoerd. Vooral binnen de CDU was er kritiek op de voorstellen. Daarom gaan de ontslagregelingen veel minder ver dan men in de top van beide partijen wilde. Wel waren CDU en CSU het snel eens over een gemeenschappelijk concept voor belastinghervormingen, die een stapsgewijze invoering van een radicale belastinghervorming inhoudt.

CDU-voorzitter Angela Merkel en de Beierse minister-president Edmund Stoiber (CSU) presenteren de voorstellen vandaag in Berlijn. Met hun voorstel om de ontslagregeling te versoepelen willen CDU en CSU het vooral makkelijker maken om werklozen ouder dan 50 jaar aan het werk te helpen. Voor hen geldt de wet die de werknemer bij ontslag beschermt niet meer. Dit zou werkgevers stimuleren hen in dienst te nemen.

De voorstellen om de CAO-regelingen te veranderen gaan niet door vanwege de hevige protesten van talrijke CDU-politici. Het zou werkgevers makkelijker worden gemaakt uit afgesloten CAO's te stappen en ook de bepaling dat CAO's algemeen geldig zijn, zou worden geschrapt. De werknemersvleugel van de CDU noemde dit een aanslag op de rechten van werknemers.

Met het huidige akkoord over de belastingen is een maandenlange strijd tussen beide partijen bijgelegd. Eerst is een verlaging van de huidige belastingtarieven gepland. De partijen stellen voor het eerste tarief op 12 procent en het hoogste tarief op 36 procent vast te stellen. Burgers worden op deze manier met 10,7 miljard euro ontlast. De kosten voor het woon-werkverkeer van forenzen worden volgens dit concept veranderd. Over toeslagen voor werken op zon- en feestdagen wordt vanaf 2010 belasting geheven.

Na de overname van de regering, zo beloven CDU en CSU, zal binnen een jaar een radicale hervorming met nieuwe belastingtarieven worden ingevoerd.

De plaatsvervangende SPD-fractievoorzitter Joachim Poß heeft de plannen heftig bekritiseerd. "CDU en CSU willen een andere republiek. Ze willen in principe geleidelijk de sociale voorzieningen afschaffen." Voor de voorzitter van de industriebranchevereniging BDI, Michael Rogowski, gaan de voorstellen echter niet ver genoeg. "Dit zal de werklozen niet helpen", aldus Rogowski.

Süddeutsche Zeitung
"Die Union will eine andere Republik"

Die Welt
Union einigt sich auf Steuer- und Arbeitsmarktreformen

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Merkel und Stoiber verteidigen Beschlüsse der Union

Der Spiegel
"Sozial ist, was Arbeit schafft"

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger