CSU wil met regering belasting hervormen
Nieuwsflash

Achtergrond - 7 januari 2004

(7 januari 2004) De minister-president van Beieren Edmund Stoiber (van oppositiepartij CSU) wil samen met de Bondsregering een ingrijpende belastinghervorming in Duitsland ontwikkelen. Voorwaarde daarbij is dat de nieuwe belastingwet op 1 januari 2005 moet ingaan. Als dat niet lukt wil Stoiber pas weer in 2006 over een vereenvoudiging van het belastingstelsel praten, als er na de verkiezingen een CDU/CSU-regering zou komen.

Stoiber stelt zijn 'Konzept 21' vandaag voor op een partijbijeenkomst van de CSU. Met zijn plannen wil hij de lasten van de Duitse burgers met 15 miljard euro verlagen. Om dat te kunnen financieren moeten vele speciale subsidieregelingen er aan geloven en komen de toeslagen voor nachtdiensten en werken op zon- en feestdagen te vervallen.

De CSU het echter eerst eens worden met haar zusterpartij CDU over de plannen. De partijen verschillen van mening over de aftrekbaarheid van de kosten voor het woon-werkverkeer (CDU wil die afschaffen, CSU niet) en over de vorm en de hoogte van de verschillende belastingtarieven. De CSU wil de tarieven lineair laten stijgen van 13 naar 39 procent, terwijl de CDU een systeem met drie tarieven wenst van 12, 24 en 36 procent. Maar zowel CSU-deelstaatvoorzitter Glos als CDU-fractiesecretaris Kauder gaan er vanuit dat die verschillen geen struikelblok vormen. In maart denken ze een gemeenschappelijk belastingconcept te hebben. "Tegelijkertijd moet de Bondsregering dan haar belastingplannen ontwikkelen", aldus Kauder. Daarmee is de invoering van een nieuwe belastingwet per 1 janauri 2005 mogelijk.

Gerhard Schröder heeft gisteren na de SPD-partijbijeenkomst gezegd dat hij in principe bereid is om gesprekken over een grote belastinghervorming te voeren. CDU en CSU moeten dan wel een "rationeel concept" hebben en de financiering van de plannen met de minister-presidenten van de door de CDU/CSU geregeerde deelstaten afstemmen, zodat de plannen ook door de Bundesrat kunnen worden goedgekeurd. Wetsvoorstellen moeten namelijk zowel door de Bundestag (waar de SPD een meerderheid heeft) als door de Bundesrat (waar CDU/CSU meerderheid heeft) worden goedgekeurd.

Süddeustche Zeitung
Stoiber bietet Rot-Grün radikale Steuerreform an

Die Welt
Angebot zur Zusammenarbeit

Der Spiegel
Das 15-Milliarden-Angebot des Edmund Stoiber

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Stoiber bietet Schröder Zusammenarbeit an 

Zie ook:
Dossier economische hervormingen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger