CSU-bestuur München treedt af
Nieuws

Achtergrond - 17 augustus 2004

(17 augustus 2004) Het afdelingsbestuur van de CSU in München is gisteren na overleg met de Beierse minister-president Edmund Stoiber afgetreden. Het bestuur werd achtervolgd door verdenkingen van kiezersbedrog. Het al eerder afgetreden bestuurslid Monika Hohlmeier blijft voorlopig aan als minister van Cultuur in het kabinet van Stoiber.

De CSU-bestuursleden in München worden ervan beschuldigd nieuwe leden te hebben geworven met behulp van een omkopingssom van vijfhonderd euro per persoon. Bovendien zouden ze aanmeldingsformulieren hebben vervalst. Het doel van de wervingsactie zou het veiligstellen zijn van de voordracht van een CSU-lid voor het Beierse parlement. Enkele maanden geleden werden twee CSU-bestuursleden door het kantongerecht in München schuldig bevonden in de zaak en veroordeeld tot het betalen van geldboetes. Zij legden hierop hun bestuursfuncties neer.

Na de veroordeling weigerde de rest van het CSU-bestuur in München lange tijd op te stappen, omdat ze volhielden niets met de zaak te maken te hebben. Gisteren besloten ze na een overleg met Stoiber om op diens verzoek in te gaan en het veld te ruimen. De Beierse minister-president drong aan op aftreden om zo een voorbeeld stellen en schoon schip maken in de partijstructuur in München. Critici verweten hem echter dat zijn optreden vooral van cosmetische aard is. Op 17 september zal namelijk een nieuw bestuur gekozen worden en de verwachting is dat veel van de tegen hun zin opgestapte bestuursleden dan weer op hun post terug zullen keren. De opheffing van de gehele CSU-afdeling München om deze op te laten gaan in die van Opperbeieren, waarmee Stoiber had gedreigd, is na het opstappen van het afdelingsbestuur van de baan.

Monika Hohlmeier legde in verband met de omkopingsaffaire al op 20 juli haar lidmaatschap van het partijbestuur in München neer. Haar functie als minister van Cultuur behield ze echter. Ze ontkende alle betrokkenheid bij de zaak, maar had tegenstanders gedreigd voor hen belastende informatie openbaar te maken. Hohlmeier is een dochter van de beroemde en beruchte CSU-grootheid Franz Josef Strauß, die onder andere minister-president van Beieren en minister van Defensie in de bondsregering is geweest. Net als haar broer, Max Strauß, wordt Hohlmeier al geruime tijd door schandalen achtervolgd. Naast haar mogelijke betrokkenheid bij het omkopingsschandaal wordt ze verdacht van het aanwenden van ambtenaren voor partijpolitieke doeleinden. Dit zou met name gelden voor haar persoonlijk adviseur Maximilian Pangerl. Er wordt beweerd dat Stoiber haar haar het liefst helemaal zou zien verdwijnen van het politieke toneel. Zolang echter de oppositiepartijen SPD en Bündnis 90/Die Grünen luidkeels blijven roepen om Hohlmeiers' aftreden als minister van Cultuur, houdt de minister-president haar de hand boven het hoofd.

Berliner Zeitung
Herr im Hause
Münchener Schlangengrube

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Neue Legitimation in alten Schläuchen

Süddeutsche Zeitung
CSU-Vorstand folgt Stoibers eindeutige aufforderung
Das Ende der Ärä-Strauss
Im Dienst von Staat und CSU

Die Welt
Münchner CSU-Vorstand tritt zurück

Tageszeitung
CSU-München sucht neue chefs

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger