Kritiek op Stoiber neemt toe in CSU
Nieuws

Achtergrond - 7 november 2005

(7 november 2005) De kritiek op CSU-leider Edmund Stoiber vanuit zijn eigen partij neemt toe. Stoiber besloot vorige week toch geen minister van Economische Zaken te worden, maar minister-president van Beieren te blijven. Dit lijkt aanleiding voor veel partijgenoten om hun onvrede over de partijleider te uiten. Ze willen hem nog tot Pasen de tijd geven om "zich te stabiliseren".

"Stoibers beslissing heeft inderdaad bij delen van de partij tot verwarring geleid", aldus Michael Glos, de fractieleider van de CSU in de Bondsdag en waarschijnlijk de nieuwe minister van Economische Zaken. De afgelopen dagen werd de kritiek op de CSU-voorzitter steeds luider. De nieuwe generatie CSU-ers wil een verjonging van de partij. De CSU-fractie in Berlijn eist opheldering over de motieven van Stoiber om zich terug te trekken als ministerskandidaat. Enkele CSU-politici uitten bovendien hun ontevredenheid over zijn autoritaire stijl van leidinggeven.

De kritiek op Stoiber begon afgelopen donderdag, toen hij samen met zo'n 150 CSU-afgevaardigden naar Rome vloog voor een bezoek aan paus Bendeiktus XVI. Al in het vliegtuig nam de kritiek op zijn handelwijze zodanige vormen aan dat Stoiber volgens Spiegel Online beloofde zijn leven te beteren en om een tweede kans zou hebben gevraagd: "Minister-president van Beieren, dat is mijn leven", zo werd hij geciteerd.

Volgens boulevardkrant Bild am Sonntag, vandaag door alle andere kranten geciteerd, zou Stoiber de paus de ware reden van zijn beslissing hebben gegeven: "Het is nu eenmaal zo dat ik met haar niet door één deur kan", zo zou Stoiber de paus hebben gezegd, verwijzend naar Angela Merkel. Markus Söder, secretaris-generaal van de CSU, noemde dit gisteren bij de politieke talkshow van Sabine Christiansen "absolute onzin". Volgens Söder besloot Stoiber minister te worden omdat ook de partijleiders van CDU en SPD in het kabinet zouden plaatsnemen. Met het vertrek van Müntefering veranderde dit en besloot Stoiber dat hij "de nieuwe regering beter kon steunen" vanuit München.

Voorzitter van het CSU-deelstaatparlement Alois Glück heeft Stoiber een periode van een half jaar gegeven om zich te herstellen, aldus verschillende Duitse media. Als hem dat niet lukt, zo zou hem al in Rome zijn gezegd, moet de partij daaruit haar conclusies trekken. Dat zou betekenen dat Stoiber niet meer de CSU-kandidaat zou zijn bij de deelstaatverkiezingen in Beieren in 2008. Maar dat wordt pas in 2007 besloten, aldus Glos.

Ook in de CDU wordt nu openlijk kritiek geuit op Stoiber. Volgens Christian Wulff en Georg Milbradt, minister-presidenten van respectievelijk Nedersaksen en Saksen, verwijten de Beierse politicus dat het hem meer om zijn eigen persoon gaat dan om het landsbelang. "Op deze manier maakt hij het de partij en Angela Merkel moeilijk zaken te doen."

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger