Compromis over nieuwe immigratiewet

Achtergrond - 27 mei 2004

(27 mei 2004) De Duitse regering en de oppositie hebben dinsdagavond een compromis bereikt over de immigratiewet (Zuwanderungsgesetz). Kanselier Schröder heeft hiermee het prestigeproject van zijn regering gered, al is van het oorspronkelijke idee om de Duitse arbeidsmarkt voor goed gekwalificeerde buitenlandse werknemers open te stellen, weinig overgebleven. Aan de eis van CDU/CSU om "gevaarlijke buitenlanders" snel uit te kunnen wijzen, is tegemoet gekomen. Die Grünen benadrukken echter, dat ook met hun eisen rekening is gehouden.

De nieuwe wet bepaalt dat alleen buitenlandse werknemers die een baan hebben gevonden naar Duitsland mogen komen. Een kleine uitzondering wordt gemaakt voor heel hoog opgeleide buitenlanders en topmanagers. De opzet van de wet was buitenlandse vaklieden naar Duitsland te halen, omdat het land op een aantal werkterreinen structureel vaklieden mist. Maar CDU en CSU willen niet actief buitenlanders werven voor banen in Duitsland, omdat zij menen dat dat de toch al hoge werkloosheid in stand zal houden.

De nieuwe wet staat ook toe, dat mensen die bijvoorbeeld vanwege hun geslacht (zoals vrouwen die wegvluchten voor besnijdenis) vervolgd worden, in Duitsland asiel krijgen. Tot nog toe werden alleen mensen die door een staat werden vervolgd, toegelaten. Het is niet meer mogelijk mensen jarenlang tijdelijk te gedogen. Bovendien krijgen vluchtelingen het recht op integratie. Dat wil zeggen dat de staat de kosten voor taal- en integratiecursussen betaalt, maar ook dat buitenlanders die niet aan deze cursussen mee willen doen worden bestraft, bijvoorbeeld door hun verblijfsvergunning niet te verlengen.

Het wordt gemakkelijker terroristen of mensen die haat prediken het land uit te zetten en er zal strenger gecontroleerd worden op mensen die het land in willen. Dit wilde de oppositie graag geregeld zien na de aanslagen van 11 september 2001 en 11 maart 2004. Ook mogen deelstaten en de Bond bij de Verfassungsschutz informeren naar de achtergrond van een vluchteling. Als het gaat om de toekenning van een verblijfsvergunning wordt dat een standaardprocedure. Hier waren Die Grünen fel op tegen, maar moesten het als compromis aanvaarden. Daarentegen hebben de oppositiepartijen moeten beloven dat ze geen nieuwe eisen meer zullen stellen bij het uitwerken van de immigratiewet. Zowel CDU en CSU als Die Grünen toonden zich tevreden met het resultaat, al hebben vooral de laatsten veel moeten toegeven.

Een kleine groep specialisten, onder wie de minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily (SPD) en de Beierse politicus Günter Beckstein (CSU), zal de wet nu uitwerken tot in de details. Vertegenwoordigers van Die Grünen zijn niet betrokken bij de uitwerking. Voor 30 juni moet de wet klaar zijn.

Süddeutsche Zeitung
Abschiebelager werden zu "Ausreisezentren"

Frankfurter Allgemeine Zeitung
SPD und Union "im Grundsatz" einig über Gesetz

Die Welt
Einwanderungsland Deutschland

Der Spiegel
Grüne grundlos glücklich

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger