Duitse politiek maakt zich op voor V-Frage
Nieuws

Achtergrond - 28 juni 2005

(28 juni 2005) Duitse politici maken zich op voor de V-Frage die kanselier Schröder vrijdag in de Bondsdag zal stellen. Gisteren informeerde hij de voorzitter van het parlement, Wolfgang Thierse, per brief over zijn voornemen de vertrouwensvraag te stellen. SPD-voorzitter Müntefering adviseert zijn fractieleden ondertussen zich van stem te onthouden. Die Grünen overleggen vanmiddag over hun stemstrategie.

In de brief die Schröder gisteren door een medewerker bij Thierse liet bezorgen schrijft hij: "Volgens artikel 68 van de grondwet dien ik het verzoek in, het vertrouwen in mij uit te spreken. Ik zal voor de stemming op vrijdag 1 juli 2005 hierover een verklaring afleggen." Schröder neemt hiermee de 48 uur in acht die tussen de indiening van het verzoek en het stellen van de vraag moet zitten. Over de manier waarop hij de vertrouwensvraag wil stellen, zal hij pas vrijdag in de Bondsdag mededelingen doen. Eerst wil hij de grondwettelijke organen, zijn ministers en zijn coalitiegenoten inlichten. Schröder hoopt met de vraag te bereiken dat het parlement wordt ontbonden en er nieuwe verkiezingen kunnen plaatsvinden. Die worden waarschijnlijk op 18 september van dit jaar gehouden, een jaar eerder dan gepland.

Müntefering heeft de SPD-fractieleden "uitgenodigd" zich van stem te onthouden. "Ik zal niemand daartoe verplichten, ik wil alleen mijn lijn duidelijk maken. En dat is onthouding", aldus de SPD-voorzitter gisteravond. Het fractiebestuur zou het daarmee eens zijn. Al eerder hadden de SPD-ministers het plan zich niet voor of tegen Schröder uit te spreken. Als er nieuwe verkiezingen uitgeschreven worden, zal Schröder de lijsttrekker van de SPD zijn. Het zou merkwaardig zijn als degenen die hun vertouwen in hem hebben opgezegd, hem dan weer zouden moeten steunen.  

Regeringspartij Die Grünen overlegt vanmiddag over de eigen handelwijze bij de stemming van aanstaande vrijdag. De meeste Grünenpolitici zijn het niet eens met de procedure van Schröder en ook geen voorstander van nieuwe verkiezingen, maar zien wel in dat er niet echt een alternatief is. Ze willen de verklaring van Schröder afwachten, die hij de coalitie donderdag zal geven.

Het is overigens nog steeds niet zeker of er nieuwe verkiezingen zullen komen. Een deel van de rechters van het Bundesverfassungsgericht, de hoogste Duitse rechtsinstantie, zou nog steeds uiterst kritisch tegenover het voornemen van Schröder staan. Het Bundesverfassungsgericht zou de verkiezingen kunnen tegenhouden. President Köhler kan weigeren de Bondsdag te ontbinden, en in dat geval kan het parlement in een versnelde procedure de grondwet veranderen. Als dat gebeurt, zullen de verkiezingen echter niet meer op 18 september kunnen plaatsvinden. Ook is het de vraag of alle partijen het eens zijn met een grondwetswijziging. Volgens een woordvoerder van regeringspartij Die Grünen zou een dergelijke partijpolitieke omgang met de grondwet het vertouwen van de burgers in de politiek alleen maar schaden.

De zitting vrijdag begint om 10.00 uur. Schröder zal dan een verklaring van ongeveer twintig minuten afgeven. Daarna volgt er een debat en dan de stemming over de vertrouwensvraag. Tegen 12 uur 's middags wordt de uitslag daarvan verwacht.

Lees alles over de komende verkiezingen in ons verkiezingsdossier.

ZDF Heute
Müntefering rät zur Enthaltung

FAZ.NET
Müntefering lädt SPD-Abgeordnete zum Mißtrauen ein

Die Welt
Schröder stellt Antrag auf Vertrauensfrage
Grüne bei Vertrauensfrage noch nicht festgelegt

Der Spiegel
Müntefering-Vorschlag irritiert die Grünen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger