SPD-congres neemt Agenda 2010 aan
Machtswoord Schröder blijkt vooralsnog effectief
Achtergrond - 2 juni 2003
(2 juni 2003) Een ruime meerderheid van de afgevaardigden heeft tijdens de Sonderparteitag van de SPD ingestemd met deReformagenda 2010van bondskanselier Schröder. Het resultaat markeert een belangrijke stap voor de regering van SPD en Die Grünen op weg naar een hervorming van de arbeidsmarkt en de verzorgingsstaat. De vraag is echter over hoeveel krediet Schröder nog beschikt bij zijn parlementaire achterban.
Bijna negentig procent van de sociaal-democratische afgevaardigden heeft tijdens de langverwachte SPD-bijeenkomst gisteren in Berlijn ingestemd met de Reformagenda 2010, de plannen van de rood-groene regering voor een hervorming van de Duitse arbeidsmarkt en de verzorgingsstaat. Het voorstel van het SPD-bestuur werd zonder concessies aan de linkse critici van de Agenda aangenomen. Het definitieve voorstel voorziet onder andere in bezuinigingen op de werkloosheidsuitkering en een versoepeling van het ontslagrecht. De plannen van rood-groen worden de komende maanden in verschillende fases aan de Bondsdag voorgelegd. Volgens SPD-voorzitter Schröder laat de uitslag de fractieleden geen andere keuze dan ook in het parlement met de plannen in te stemmen.
Voorafgaand aan de stemming had Schröder tijdens een ongeveer een uur durende rede gepleit voor een heroriëntatie op het begrip 'verzorgingsstaat'. De kanselier legitimeerde zijn hervormingsplannen door er op te wijzen dat er fors moet worden bezuinigd op de verzorgingsstaat, om haar überhaupt te kunnen behouden. Schröder sloot zijn toespraak af met de indirecte dreiging te zullen aftreden als kanselier, indien de Agenda onvoldoende steun zou krijgen. Dat was het derde, dergelijke dreigement van Schröder sinds het partijbestuur onder zijn leiding op 14 april instemde met de Sonderparteitag. Na de bekendmaking van de uitslag van de stemming toonde Schröder zich tevreden.
Kritiek
Mocht Schröder er ondanks alles in slagen zijn Agenda 2010 door de Bondsdag te loodsen, dan wil dat echter niet zeggen dat de lucht daarmee geklaard is. Het ziet er naar uit dat de Duitse economie voorlopig niet zal aantrekken. Dat betekent dat de eventuele positieve effecten van de hervormingen moeilijk meetbaar zullen zijn en de kritiek op de rood-groene regering alleen maar zal toenemen. Een ding is daarbij zeker: een deel van Schröders parlementaire achterban zal niet bereid zijn wederom door middel van de machtsvraag in de houding te worden gedwongen. Het worden waarschijnlijk nog drie zeer lange jaren voor de kanselier - als het er inderdaad drie worden.
Sueddeutsche Zeitung
'Lob und Tadel nach Schröders Etappensieg'
Frankfurter Allgemeine Zeitung
'Merkel: Der Kanzler springt nicht weit genug'
Die Welt
'Lob und Tadel für die Agenda 2010'
Duitslandweb
Themadossier 'Strijd om economische hervormingen'
Mark Schenkel is student Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en schrijft regelmatig artikelen voor het Duitslandweb. Momenteel studeert hij aan deHumboldt Universitätin Berlijn.
Reacties
Geen reacties aanwezig