Politiek Moddergooien 2
Gastcolumn

Columns - 30 mei 2002

(30 mei 2002) Een maand geleden schreef Jacco Pekelder een column over de anti-Stoiber-site van de SPD. Hij vroeg zich af wie en wat je met deze vorm vannegative campaigningwil bereiken. Op zoek naar het antwoord, bezocht hij Kampa 02, het campagnebureau van de SPD in Berlijn, voor een interview met campagnevoerder Vito Cecere en vormgever Dietrich Boelter.

van Jacco Pekelder, Amsterdam

In een geheel gerenoveerd en ruim pand tegenover de nieuwe synagoge aan de Oranienburger Strasse huist Kampa 02. Ik word ontvangen door Vito Cecere, werkzaam bij de afdeling Analyse van het campagnebureau en lid van de planningsstaf. Cecere, nu ergens in de dertig, werd al als student politicologie en geschiedenis actief in de Landesabteilung van de SPD in Niedersachsen, Schröders uitvalsbasis op de weg naar het Kanzleramt. Na de verkiezingen in 1998 volgde Cecere de nieuwe bondskanselier naar Berlijn, naar het hoofdkantoor van de partij. Op zijn afdeling staan zon vijf, zes bureaus met moderne computers en overal kranten en campagnefolders. In bedrijvige rust werken drie vrouwelijke medewerkers van - gok ik - rond de dertig. Een van hen bestudeert de net gelanceerde, vernieuwde site van Edmund Stoiber, de kanselierskandidaat van CDU-CSU, om daarover een ongetwijfeld vernietigend stuk voor nicht-regierungsfaehig.de te schrijven. Even later ontmoet ik ook Dietrich Boelter, medewerker van het internetbedrijf dat de campagnesites van de SPD vormgeeft.

Volgens Cecere en Boelter heeft de internet-presentatie van de SPD bijna zijn definitieve vorm aangenomen. Het enige ontbrekende element is de Schröder.de site die in juni wordt gelanceerd. Nu al zijn naast elkaar, maar sterk onderling verweven, een algemene partijsite, een kritische site over de voornaamste tegenstander, een site met het regeringsprogram voor de volgende regeerperiode, een site voor jongeren, een ledennetwerk en een perssite in de lucht. Ook is er naar aanleiding van veel journalistieke vragen een site over het campagnebureau zelf, Kampa 02, geopend. Verder is er een Online Campaniging Team, dat bestaat uit zon 400 vrijwilligers die internet-klussen voor Kampa 02 opknappen. Al die sites, die verschillende doelgroepen willen bereiken en verschillende themas willen bestrijken, moeten gezamenlijk een effectief onderdeel van de campagne van de SPD vormen. Alle afdelingen van Kampa 02 hebben elke ochtend een coördinerend overleg.

De partij levert een behoorlijke inspanning op het gebied van online campaiging: zon 25 van de 150 Kampa-medewerkers is daarmee bezig. Ceceres afdeling is alleen verantwoordelijk voor nicht-regierungsfaehig.de. Mijn bedenkingen over deze site zijn voor hem niet nieuw. Het kost hem geen enkele moeite toe te geven dat de site geen objectief beeld van Stoiber en de CDU/CSU geeft. De bezoekers weten toch wel dat het om een SPD-site gaat. Echt moddergooien is het ook weer niet, zegt Cecere. Hij wil binnen de grenzen blijven van wat fair is. De bedoeling is wel Stoiber, die het liefst alles in het ongewisse laat, uit de tent te lokken en in zekere zin als conservatief te ontmaskeren.

De site mikt niet op een algemeen publiek, maar op fanatieke internet-gebruikers. Daarom is zij ook fantasievol vormgegeven met veel technische snufjes. Die internetters pakken het ook op en verwijzen bijvoorbeeld op hun homepage naar nicht-regierungsfaehig.de, aldus Boelter. Daarnaast beoogt de site de mobilisering van de leden. Met de grappen en de zeer toegespitste informatie op de site kunnen zij de slag om de kiezer vor Ort aangaan. Tot slot is in de pers veel aandacht aan nicht-regierungsfaehig.de besteed, ook vanwege de nieuwe vormgeving. Dat heeft waarschijnlijk veel mensen op de site, op Kampa 02 en op de SPD attent gemaakt.

Met enige trots zeggen Cecere en Boelter nog dat de concurrentie niets vergelijkbaars in de aanbieding heeft. De on line campagne van CDU/CSU is veel minder doordacht en de meeste sites van die partij zijn minder modern. Als antwoord op nicht-regierungsfaehig.de kwam zij met www.wahlfakten.de, maar die site bevat zeer veel, fantasieloos vormgegeven tekst. Bovendien pretendeert de site objectief te zijn en daar trapt de kiezer volgens Cecere niet in. In antwoord op de bewuste Kampa-site is de CDU/CSU ook gekomen met een eigen regeringsprogram-site, maar die wordt nauwelijks geupdate. Cecere en Boelter schudden meewarig het hoofd. Op grond van de internet-presentatie zou de SPD inderdaad op CDU/CSU voor moeten liggen, maar de opiniecijfers wijzen vooralsnog anders uit.

Jacco Pekelder is onderzoekscoördinator bij het Duitsland Instituut
Amsterdam
.

 

 

 

 

 

 

 

 

www.spd.de
www.regierungsprogramm.de
www.wahlfakten.de
www.regierungsprogramm.de
www.cdu.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger