CDU-politicus biedt toch excuses aan
Nieuws

Achtergrond - 16 april 2007

(16 april 2007) Günther Oettinger (CDU), de minister-president van Baden-Württemberg, heeft alsnog zijn excuses aangeboden voor zijn omstreden uitspraken van vorige week. Het was veel mensen in het verkeerde keelgat geschoten dat hij een vroegere nazi-rechter in het openbaar als tegenstander van Hitlers regime had betiteld.

“Het is nooit mijn bedoeling geweest de slachtoffers te kwetsen. Als dat toch is gebeurd, spijt me dat zeer en bied ik mijn excuses aan”, aldus Oettinger zondag in een interview met boulevardkrant Bild. Hij had op geen enkele manier “de gruwelen van het nationaal-socialisme willen relativeren.”

Die indruk had de minister-president van de Zuid-Duitse deelstaat vorige week woensdag gewekt. Tijdens een herdenkingsrede voor de op 1 april gestorven Hans Filbinger, in de jaren zestig en zeventig zijn voorganger in Baden-Württemberg, zei Oettinger: “Hans Filbinger was geen nationaal-socialist. In tegendeel: hij was een tegenstander van het nazi-regime.”

Daarop volgde een stroom van kritiek van verschillende slachtofferorganisaties, de media en de politiek. Filbinger was aan het eind van de Tweede Wereldoorlog rechter bij de marine en in die functie betrokken bij terdoodveroordelingen van deserteurs. Dat feit leidde na bekendwording in 1978 tot zijn aftreden als minister-president, hoewel Filbinger altijd heeft verklaard tegen zijn wil bij de rechtbank te hebben gewerkt.

SPD-voorzitter Kurt Beck beschuldigde Oettinger ervan “in de extreem-rechtse vijver te vissen”. Maar ook diens eigen CDU had moeite met Oettingers uitspraken. Bondskanselier en CDU-voorzitter Angela Merkel wees hem vrijdag openlijk terecht. Dat weerhield de minister-president er in een eerste reactie dit weekend niet van vast te houden aan zijn typering van Filbinger.

Die houding wakkerde de storm van protest nog verder aan. Ondanks Oettingers late excuses heeft een landelijke vereniging slachtoffers van militaire nazi-rechtspraak hem vandaag aangeklaagd wegens belediging. Ook de Duitse centrale joodse Raad vindt het excuus van Oettinger niet ver genoeg gaan en eist diens aftreden.

FAZ.NET
Missverständnis ausgeschlossen

Spiegel Online
Kritiker weisen Oettingers Entschuldigung zurück

Die Welt.de
Opferverband zeigt Oettinger an

Süddeutsche.de
Opferverein von NS-Militärjustiz zeigt Oettinger an

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger