Duitslandweb logo Duitslandweb

'Regering jaagt wet data-opslag er even snel doorheen'

Kort nieuws - 14 oktober 2015 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bondsdag moet vrijdag definitief stemmen over de omstreden wet over data-opslag ('Vorratsdatenspeicherung'). De oppositie verwijt de regering de wet nu, tijdens de vluchtelingencrisis, snel door het parlement te jagen om een publiek debat te voorkomen. Volgens de nieuwe wet mogen gegevens over telefoon- en internetverkeer maximaal 10 weken worden opgeslagen zodat ze gebruikt kunnen worden bij verdenkingen van zware criminaliteit. Maar volgens critici is de wet in strijd met de grondwet en is de opslag van gegevens zoals nu gepland praktisch niet uitvoerbaar. De wet is ook omstreden omdat het kabinet Europese instructies over data-opslagniet afwacht. Het Europees Hof bepaalde vorig jaar dat de EU-richtlijn voor data-opslag indruist tegen Europees recht. Burgers konden met de regels voor data-opslag zonder concrete verdenking worden afgeluisterd. Duitsland had, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland, de richtlijn nog niet ingevoerd. Een eerste wetsvoorstel werd in 2010 door het Duitse Constitutioneel Hof ongrondwettelijk verklaard. In het regeerakkoord van CDU/CSU en SPD is opgenomen dat de richtlijn wordt ingevoerd, maar de bedoeling was eerst Europese randvoorwaarden af te wachten. Lees meer bij Süddeutsche.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger